Gevangenisstraf geëist voor woninginbraken bij senioren
Het OM eist vijf jaar gevangenisstraf tegen twee mannen die ervan worden verdacht tientallen woninginbraken te hebben gepleegd in woonzorgcomplexen, zoals bejaardenhuizen.
In maart 2018 constateerde het Woninginbrakenteam van politie Noord-Nederland een opvallende trend in woninginbraken in bejaardenhuizen in Noord-Nederland, maar ook in Lelystad en Alkmaar. Deze inbraken werden uitgevoerd conform een specifieke modus operandi. Vanaf januari ging het soms om drie inbraken per dag.
Slachtoffers
De slachtoffers woonden vrijwel allemaal in woonzorgcomplexen, meestal bejaardenhuizen. Alle inbraken werden gepleegd in de vooravond, tussen vijf uur en half negen. Bij alle inbraken werden ramen verbroken, met schroevendraaiers of breekijzers. Het was opvallend dat er in veel braakschades rode verf was te zien. Ook was het opvallend dat met enige regelmaat een specifiek schoenprofiel terug kwam. Ook was er bij sommige inbraken DNA veilig gesteld. Forensisch onderzoek leverde op dat al deze verschillende sporen aan de twee verdachten konden worden gelinkt. De buit was ook redelijk eenduidig: telkens makkelijk mee te nemen goederen, veelal sieraden. Uit onderzoek kwam naar voren dat de verdachten de locaties van te voren en bewust opzochten.
De twee mannen waren in het vizier door die sporen en werden op heterdaad worden aangehouden bij een woninginbraak in Alkmaar. Opmerkelijk is dat na de aanhouding van deze verdachten er geen woninginbraken meer zijn geweest met deze modus operandi. De verdachten ontkennen grotendeels de 28 inbraken waarvan zij verdacht worden.
Ingrijpend
Inbraken zijn ingrijpende gebeurtenissen voor slachtoffers. Zij voelen zich daardoor onveilig in hun eigen vertrouwde omgeving en het tast de privacy aan. De goederen die ze meenamen, veelal sieraden, zijn voor de slachtoffers van hoge emotionele waarde. Vaak betrof het de trouwring van een overleden partner, of een erfstuk van overleden ouders of grootouders; dan is het onbetaalbaar. Vermoedelijk leverden de verdachten de sieraden in bij een goudsmid voor wat geld. De verdachten hebben geen openheid van zaken gegeven. De gestolen spullen zijn dan ook niet teruggevonden. De officier: "Ze hebben geen enkel oog voor wat ze al die mensen aan doen, voor de droefenis waar ze families soms in storten. Dat leed en die onbeschaamdheid reken ik hen aan."