Verdachte in cybercrimezaak voor de rechter

De officier van justitie vervolgt een 37-jarige verdachte voor computervredebreuk, oplichting en identiteitsfraude. Voor de inhoudelijke behandeling van deze cybercrimezaak zijn drie zittingsdagen ingepland (15, 16 en 17 mei) bij de rechtbank in Leeuwarden. De man heeft door het hele land heen honderden slachtoffers gemaakt.

Aanleiding

Op basis van een aangifte van een webwinkel werd een onderzoek opgestart tegen de verdachte. Tijdens dat onderzoek kwam informatie naar voren dat de verdachte zich vermoedelijk op grote schaal bezig hield met computervredebreuk, oplichting en fraude. De verdachte werd op 11 juli 2016 aangehouden in een hotel in Zwolle. Bij zijn aanhouding werd zijn laptop in beslag genomen. Vervolgens zijn er zoekingen gehouden in zijn voormalige woning in Leeuwarden en in een woning in Sneek waar hij vaak verbleef. Daarbij zijn diverse gegevensdragers en computerapparatuur in beslag genomen.

Werkwijze

De verdachte bood zichzelf aan bij bedrijven als websitebouwer. Hij heeft voor diverse bedrijven een website met een webshopfunctionaliteit gebouwd. De man wordt ervan verdacht dat hij door het inbouwen van een speciaal script alle gebruikersnamen en wachtwoorden afving. Die inloggegevens zou hij vervolgens hebben gebruikt om in te breken in mail- en social media accounts (computervredebreuk) van klanten van die webshops. Via die route deed hij verschillende dingen:

  • Hij gebruikte andermans inloggegevens om bij diverse internetwinkels aankopen te doen.
  • Hij verdiepte zich in privéomstandigheden van individuen (bijv. door mails te lezen). Vervolgens wist hij door gebruik te maken van andermans social media accounts (en zich dus voor te doen als een ander, bijvoorbeeld als een broer of zus) mensen te bewegen geld over te maken. Dit geld liet hij storten op anonieme creditcards waarmee hij zelf allerlei betalingen heeft verricht.
  • Hij gebruikte andermans identiteitsgegevens en/of identiteitskaarten om zich te legitimeren bij goksites.

Slachtoffers

Cybercrime staat voor alle vormen van criminaliteit waarbij ICT een wezenlijke rol speelt. Cybercrime kent geen begrenzing in tijd of plaats. Daardoor is het voor cybercriminelen relatief eenvoudig om in korte tijd veel slachtoffers te maken en veel geld te verdienen. De slachtoffers in deze zaak zijn gedupeerd voor enkele tientallen euro’s tot duizenden euro’s.