Pilot Taakstraf op Locatie van start

Vanaf 8 januari 2018 gaat in Noord-Nederland de pilot “Taakstraf op Locatie” (TOL) van start. In het kader van de pilot TOL wordt onderzocht of een directe afdoening in de vorm van een taakstraf op locatie een passende interventie is voor migranten die verblijven in Ter Apel en strafbare feiten plegen.

Gedacht kan worden aan de volgende delicten: mishandeling, diefstal, vernieling, bedreiging, belediging, gepleegd op het COA terrein of daarbuiten. Het is de bedoeling dat de taakstraf binnen enkele dagen na oplegging wordt uitgevoerd en afgerond op de COA in Ter Apel of Musselkanaal. De pilot duurt zes maanden en wordt na afloop geëvalueerd.

Doel en doelgroep

De doelgroep voor de pilot TOL bestaat uit meerderjarige verdachten die in AZC Ter Apel verblijven. Het doel van de pilot is het terugdringen van recidive, het vergroten van het veiligheidsgevoel en het bewerkstelligen van een preventieve werking.

Achtergrond

De problematiek die in 2016 ontstond rond veilige landers heeft geleid tot een ketenbrede aanpak met gemeenten, politie,  OM, COA, IND, AVIM en DT&V (Dienst Terugkeer en Vertrek). Uit dit samenwerkingsverband ontstonden verschillende maatregelen, waaronder deze pilot Taakstraf op Locatie en de zogenaamde Veilige-Lander-aanpak. Deze aanpak, die eind 2016 werd ingevoerd waarbij verdachten na aanhouding blijven vastzitten tot aan de snelrechtzitting,  wordt nog steeds gehanteerd.