Geen vervolging in zaak overlijden bejaarde man

Het Openbaar Ministerie heeft besloten geen strafvervolging in te stellen in de zaak waarbij een 85-jarige man is overleden aan de gevolgen van een mishandeling in een zorginstelling in Veendam op 5 januari 2017.

Het incident vond plaats in een zorginstelling in Veendam waar de 85-jarige man en de verdachte op één kamer verbleven. Uit het onderzoek naar het incident is gebleken dat de verdachte de bejaarde man in de nacht van 22 op 23 december 2016 zo ernstig heeft mishandeld dat hij, in combinatie met zijn enigszins broze gezondheidstoestand, als gevolg daarvan op 5 januari 2017 is overleden.

Toerekeningsvatbaarheid verdachte

De politie heeft onderzoek gedaan naar de toedracht van dit tragische incident. Daarnaast is een rapportage opgemaakt van de geestelijke gezondheidstoestand van de verdachte ten tijde van het incident. Hieruit is onomstotelijk vast komen te staan dat de verdachte op het moment van het incident ontoerekeningsvatbaar was. Verdachte lijdt aan ernstig gevorderde dementie en weet zich ook niets meer te herinneren van de mishandeling. De officier van justitie is tot de slotsom gekomen dat zij gezien de gezondheidstoestand van de verdachte niet tot strafvervolging kan overgaan.

Verwijtbaarheid handelen zorginstelling

Naast het onderzoek naar de verdachte is ook onderzoek gedaan naar het mogelijk strafrechtelijk verwijtbaar handelen van de zorginstelling. Is er sprake geweest van zodanig verwijtbaar handelen door een of meer medewerkers van de zorginstelling dat zij daardoor (mede) schuld hebben aan de dood van de bejaarde man? De officier van justitie heeft geconcludeerd dat dit niet het geval is.

De verdachte is door uiterst ongelukkige loop van omstandigheden op één kamer met de 85-jarige man geplaatst. Achteraf moet worden vastgesteld dat bij de opname een verkeerde inschatting is gemaakt van de ernst van het gedrag van de verdachte en de daaruit voortvloeiende risico’s. Het betekent echter nog niet dat de medewerkers daarmee in strafrechtelijke zin ook rechtstreeks schuld hebben aan het overlijden van het slachtoffer. De officier van justitie zal daarom niet overgaan tot strafvervolging van (de medewerkers) van de zorginstelling.

De zorginstelling heeft het incident zelf gemeld bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg, de toezichthouder op de kwaliteit van de zorg in Nederland. Ook heeft de zorginstelling inmiddels de nodige stappen gezet om een dergelijke tragische gebeurtenis in de toekomst te voorkomen.