Verdachten van oplichting via Marktplaats voor de rechter

Komende dinsdag, woensdag en donderdag staan in totaal tien verdachten voor de rechter wegens deelname aan een criminele organisatie en het plegen van oplichting. Via Marktplaats bieden zij onder andere graafmachines en tractoren aan en leveren deze vervolgens niet. Waardoor gedupeerden enkele duizenden euro’s kwijt zijn.

Slachtoffers

De verdachten gingen geraffineerd te werk en passen voortdurend hun werkwijze aan op Marktplaats. Hierdoor hebben de verdachten meer dan 78 slachtoffers kunnen maken. Meerdere slachtoffers hebben melding gemaakt van oplichting bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO). Het LMIO maakte hiervan vervolgens melding bij Marktplaats. De slachtoffers dachten een koop via Marktplaats geregeld te hebben maar kregen uiteindelijk geen waar geleverd en zijn benadeeld voor duizenden euro’s. De bedragen variëren van 1000 euro tot 10.000 euro per slachtoffer. Het totale benadelingsbedrag is ruim 320.000 euro.

Zittingsdagen

De behandeling van de strafzaak staat gepland op 20, 21 en 22 juni 2017 bij de rechtbank Noord-Nederland in Assen. In totaal worden 10 verdachten voor oplichting en deelname aan een criminele organisatie vervolgd. Op dinsdag 20 juni vanaf 9.00 uur komen vijf verdachten tegelijk voor. De verwachting is dat op deze dag ook het requisitoir van de officier van justitie wordt gehouden. Woensdag 21 juni is een uitloop dag en donderdag 22 juni komen de andere vijf verdachten voor de rechter.

Grootschalig onderzoek

De verdachten maken deel uit van een grootschalig onderzoek dat liep naar oplichting via Marktplaats in 2014, 2015 en 2016. Het onderzoek richtte zich op het aanbieden van goederen via internet, die na betaling niet geleverd werden. Het ging daarbij onder andere om grotere voertuigen zoals graafmachines, heftrucks en shovels. De verdachten zijn in eerste instantie in augustus 2015 door de rechtbank in Assen geschorst uit de voorlopige hechtenis. Begin 2016 ontstond de verdenking dat de twee hoofdverdachten zich opnieuw schuldig maakten aan marktplaatsfraude. Zij zijn daarop in mei 2016 opnieuw aangehouden. Deze hoofdverdachten zijn in januari 2017 opnieuw uit de voorlopige hechtenis geschorst door de rechtbank.

Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting

Elke maand verhandelen miljoenen mensen hun spullen (iPod, telefoons, spelcomputers) met andere particulieren. Meestal gebeurt dit naar volle tevredenheid van beide partijen. Helaas is er ook een kleine groep mensen die misbruik maakt van het vertrouwen van anderen. Daarom hebben de Politie en het Openbaar Ministerie in samenwerking met Marktplaats het Landelijk Meldpunt Internetoplichting opgericht. Deze partijen vinden het belangrijk dat het vertrouwen in de handel via internet wordt beschermd, zodat mensen op een plezierige manier en in goed vertrouwen zaken met elkaar kunnen blijven doen.

Kijk hier voor het doen van aangifte, het controleren van verkoper gegevens of tips over veilig handelen op internet.

https://www.politie.nl/themas/internetoplichting.html

http://www.marktplaats.nl/i/help/veilig-en-succesvol

https://www.fraudehelpdesk.nl