Geen sprake van nepnieuws

In de media verschijnen berichten dat het Openbaar Ministerie in 2016 het Dagblad van het Noorden bewust voorzien zou hebben van onjuiste informatie om een potentiële verdachte uit de tent te lokken. Van nepinformatie of onjuiste informatie is geen sprake.

Het onderzoek waar het hier om draait betreft een zware mishandeling en beroving van een prostituee in 2008. In 2009 besteedde Opsporing Verzocht aandacht aan de zaak, inclusief reconstructie. Dat leidde destijds niet tot een aanhouding. In 2015 werd een verdachte van een ander strafbaar feit veroordeeld. Hij moest verplicht dna afstaan. Zijn dna matchte met dat van de verdachte van de mishandeling en beroving van de prostituee. Deze dna-hit werd gezien als een doorbraak in het onderzoek uit 2008.

Politie is vervolgens gestart met het recherche-onderzoek rondom deze verdachte, maar dit resulteerde niet in voldoende (steun)bewijs om de man aan te houden. Daarop is in 2016 besloten opnieuw naar Opsporing Verzocht te gaan om getuigen op te roepen zich te melden.

Dagblad van het Noorden heeft in vooraankondiging op Opsporing Verzocht bericht over de zaak. http://www.dvhn.nl/groningen/Mogelijk-doorbraak-in-mishandelingszaak-van-prostituee-21793777.html. Dat in dat kader werd gesproken over een mogelijke doorbraak in het onderzoek was geen “nepinformatie” maar was feitelijk juist gelet op de eerder genoemde dna-hit. (De media was eerder niet op de hoogte van deze DNA-hit en het onderzoek dat daarop was gestart.)

Na Opsporing Verzocht en berichtgeving in de media verwachtten politie en OM dat de verdachte of zijn omgeving zou gaan praten. Dit heeft uiteindelijk geleid tot de aanhouding van verdachte en de zitting van maandag jl. De officier eiste vijf jaar gevangenisstraf.