Contactverbod en voorwaardelijke gevangenisstraf voor smaad

Het Openbaar Ministerie Noord-Nederland heeft vier maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een 55-jarige man uit Drachten voor het meermalen plegen van laster en vernieling. Ook eiste de officier een contactverbod met twee politieverbalisanten.

Het OM is van oordeel dat de man zich schuldig heeft gemaakt aan het uiten van zijn onvrede over de afhandeling van een oude strafzaak door middel van e-mails, pamfletten, spandoeken en graffiti-leuzen met lasterlijke inhoud. Hij deed dit  in de periode  januari  tot en met augustus 2016. Deze uitingen waren gericht aan twee politieverbalisanten van de politie Noord-Nederland. Deze uitingen hadden grote impact op het werk en leven van deze politiemensen. Daarnaast acht de officier de man schuldig aan vernieling van panden in Drachten.

De politierechter in Assen achtte verdachte niet schuldig aan laster, maar veroordeelde de man wel voor smaadschrift tot een geheel voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden met een proeftijd van drie jaar. Ook kreeg de man een contactverbod van drie jaar opgelegd. Daarnaast wees de rechter een vordering van de gemeente Smallingerland toe, wat betekent dat de man de schoonmaakkosten voor meerdere panden in Drachten moet vergoeden.