Zeven mannen verdacht van drugstransport vandaag voor de rechter

Vandaag stonden zeven verdachten terecht tijdens een regiezitting in de rechtbank op Schiphol. Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) verdenkt hen van voorbereiden van de invoer van cocaïne via de luchthaven Schiphol en Lelystad, het invoeren van cocaïne, drugs- en wapenbezit en betrokkenheid bij explosies in Almere (periode september-november 2023). De officier van justitie: ‘’In deze zaak blijkt heel goed hoe snel onenigheden binnen een crimineel samenwerkingsverband kunnen leiden tot het toepassen van ernstig geweld. De ontploffingen bij een van de verdachten in Almere hebben niet alleen gevolgen voor hem gehad, maar tornen ook aan gevoelens van veiligheid in de samenleving, in het bijzonder die van omwonende burgers. Het onderzoeksteam is heel snel na deze ontploffingen tot aanhouding overgegaan in de hoop het geweld te doen stoppen.’’

Toelichting onderzoek

De Koninklijke Marechaussee is het onderzoek gestart op basis van criminele inlichtingen die het OM ontving. Deze informatie had betrekking op invoer van verdovende middelen via de luchthaven Schiphol. Op basis van de onderzoeksinformatie (o.a. inzet van observatieteams, heimelijk afgeluisterde gesprekken en uitgelezen berichtenverkeer) bleek dat een groep verdachten van plan was om via Lelystad Airport verdovende middelen, vermoedelijk cocaïne uit Zuid-Amerika, in privévliegtuigen in te voeren naar Nederland. Er is door de ontvangers concreet gesproken over twee data waarop de zendingen zouden moeten komen, maar die data werden afgeblazen.

Onenigheid

De beoogde invoer van cocaïne werd uiteindelijk afgeblazen, hierna ontstond er onenigheid over betaalde investeringen. Drie verdachten wilden het geld niet teruggeven aan de investeerders. Vervolgens heeft een explosie plaatsgevonden bij de auto en woning van een van hen. Daarna is de recherche tot aanhouding van verdachten overgegaan. Twee personen worden vervolgd voor het verzamelen en doorgeven van onder andere adresgegevens aan opdrachtgevers van de explosies.

Vervolgonderzoek naar Schipholmedewerkers

Uit onderzoek naar in beslag genomen telefoons zijn ook nieuwe verdenkingen ontstaan tegen vier personen werkzaam op Schiphol. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij de (voorbereiding van) de invoer van cocaïne op Schiphol. Deze verdachten stonden vandaag niet op zitting.

Gezamenlijke aanpak

In het Programma Aanpak Ondermijning Schiphol wordt door publiek-private samenwerking ondermijning op Schiphol aangepakt door de Belastingdienst, Douane, FIOD, gemeente Haarlemmermeer, Koninklijke Marechaussee, Openbaar Ministerie, Politie, RIEC Noord-Holland, KLM en Schiphol Group. Zie ook: https://www.sterkeluchthaven.nl/ en https://vimeo.com/417144952.