OM eist 4 jaar tegen bestuurder die dodelijk ongeval veroorzaakte

De officier van justitie heeft op dinsdag 2 april 4 jaar gevangenisstraf geëist tegen een 32-jarige man uit Oegstgeest die wordt verdacht van het veroorzaken van een dodelijk verkeersongeval en het verlaten van de plaats ongeval op 6 oktober 2018 in Nieuw-Vennep. Een echtpaar, een man van 66 en een vrouw van 62, uit Houten kwam hierbij om het leven en een man raakte zwaargewond. De verdachte is naast de celstraf wat betreft het OM ook vijf jaar zijn rijbewijs kwijt.

De verdachte reed met enorme snelheid die zaterdagavond over de A44 richting Amsterdam over de linkerrijstrook. Hij wilde een auto die voor hem reed inhalen en week daarvoor uit naar rechts. Hierbij raakte hij de rechter-achterzijde van de auto die hij wilde inhalen. Op de rechterrijbaan reed hij in op de achterkant van de auto van het echtpaar, waarop de auto van de slachtoffers doorschoof naar de linkerrijstrook en vervolgens  tegen een andere auto op de rechter rijstrook aanreed. Die auto raakte in een slip en belandde dwars op zijn kant. De bestuurder van die auto raakte zwaargewond en ondervindt nog steeds hinder aan zijn verwondingen en heeft nog altijd pijn.


Onder invloed van alcohol en drugs

De 32-jarige man vluchtte na het ongeval een weiland in door over de vangrail te klimmen. De politie kon hem hier uiteindelijk aanhouden na met speurhonden naar hem te hebben gezocht. Uit onderzoek bleek dat de man zowel onder invloed van alcohol als drugs was. Hij had zeven keer zoveel alcohol in zijn bloed als toegestaan (1,5 mg per ml).
Het NFI onderzocht het bloed dat bij de man was afgenomen en ontdekte dat hij drie soorten drugs (MDA, MDMA en cocaïne) in zijn bloed had.

Verdachte verklaarde eerst de drugs niet vlak voor het ongeval te hebben ingenomen maar drie dagen daarvoor, op 3 oktober. Over het alcoholgebruik verklaarde hij dat hij pas na het ongeval, toen hij het weiland was ingevlucht een fles wodka gedronken. Op de zitting gaf hij uiteindelijk toe dat hij de middelen wel voordat hij in de auto stapte had genuttigd.

Gevaarlijk rijgedrag

Volgens de officier van justitie is de verdachte met een grote hoeveelheid drank en drugs op achter het stuur gaan zitten. Daarnaast reed hij veel te hard: 195 km per uur, 75 km harder dan was toegestaan. Hij haalde andere auto’s die zich wel aan de maximale snelheid hielden, links en rechts in. Het feit dat er geen vluchtstroken aanwezig waren, maakte de enorme snelheid waarmee hij reed nog gevaarlijker: er waren geen uitwijkmogelijkheden voor weggebruikers op het moment dat beide rijstroken bezet waren en de verdachte met enorme snelheid op hen afkwam.

Ernst van de feiten

Dit alles maakt dat de officier van justitie het de schuld van de verdachte vindt dat het ongeval heeft plaatsgevonden: hij reed veel te hard, haalde links en rechts in, bewaarde onvoldoende afstand tot het overige verkeer en was onder invloed van grote hoeveelheden alcohol en drugs. Het weggedrag van de verdachte was volgens de officier van justitie buitengewoon risicovol en ronduit asociaal. Door zijn gedragingen is de dood van het echtpaar dat nog volop in het leven stond veroorzaakt. De nabestaanden van het echtpaar is onherstelbaar leed toegebracht. Het OM rekent het de man zwaar aan dat als hij zich aan de regels had gehouden, dit ongeval niet was gebeurd. De man is ook al meerdere keren veroordeeld voor het rijden onder invloed en hij is in de afgelopen vijf jaar negen keer beboet voor te hard rijden. Volgens de officier van justitie vormt hij een flink gevaar op de weg en zal hij dat zonder zelfinzicht en hulp ook altijd blijven. Wat betreft de officier van justitie krijgt hij deze hulp tijdens of na zijn detentie. Alles bij elkaar vindt de officier van justitie een onvoorwaardelijke gevangenisstraf en ontzegging van de rijbevoegdheid passend.