OM eist 7 jaar cel voor poging moord en smaad

De officier van justitie heeft op donderdag 19 juli zeven jaar onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een 78-jarige man uit Elburg die ervan wordt verdacht dat hij op maandag 15 januari 2018 heeft geprobeerd zijn ex-schoondochter om het leven te brengen bij haar woning in Heerhugowaard. Daarnaast wordt hij verdacht van het medeplegen van smaadschrift, omdat hij na het misdrijf in een brief beschreef waarom hij tot zijn daad was overgegaan. Deze brief is volgens het Openbaar Ministerie (OM) aangevuld en onder een grote groep verspreid door zijn zoon. Het slachtoffer en haar moeder deden aangifte van smaad omdat hun eer en goede naam werd aangetast in de brief.

Het misdrijf

Op maandag 15 januari waren er gemeentewerkers aan het werk in Heerhugowaard, toen zij een vrouw hoorden gillen. De mannen gingen op het geluid af en zagen dat een vrouw werd vastgehouden door een man die haar met een mes stak. Ook zagen zij een pistool op de grond liggen.  Meerdere buurtbewoners waren getuige van de aanval op het slachtoffer.
De gemeentewerkers wisten de man te overmeesteren en de politie werd gewaarschuwd. De man werd aangehouden en meegenomen naar het bureau. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht, waar zij later ook aangifte deed. Zij verklaarde over het incident dat zij haar achtertuin inliep, merkte dat iemand achter haar liep en toen zij zich omdraaide, zag zij de 78-jarige man met een pistool op haar gericht, waarna hij gelijk afvuurde. De vrouw werd in haar mond geraakt. Zij probeerde te vluchten, maar de man kwam achter haar aan en stak haar meerdere keren met een mes.

De 78-jarige man bekende op het politiebureau dat hij zijn voormalige schoondochter had willen doden. Hij had hiervoor een persluchtpistool aangeschaft. Daarna kocht hij ook nog een mes, mocht het niet lukken om de vrouw met het luchtdrukpistool te doden. Uit onderzoek bij het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is gebleken dat het luchtdrukwapen dodelijk letsel kan veroorzaken.

Voorbedachte rade

Het OM acht voldoende bewezen dat de 78-jarige man het slachtoffer wilde doden en zette ter zitting uiteen dat er volgens het OM sprake is van voorbedachte rade.
De verdachte gaf zelf aan dat het idee enkele maanden voor het misdrijf in zijn hoofd ontstond en dat hij anderhalve week à twee weken daarvoor besloot om het te gaan doen. Reden was de manier waarop de echtscheiding tussen zijn zoon en ex-schoondochter verliep. Vervolgens heeft de man ook wapens aangeschaft en is hij op de dag van het misdrijf op het tijdstip waarvan hij wist dat het slachtoffer thuis zou komen, naar haar toegegaan. Dit alles maakt dat er volgens het OM sprake is van voorbedachte rade en daarom acht het poging moord bewezen.

Smaad

De man bekent de brief grotendeels te hebben geschreven (zijn zoon heeft de brief op sommige punten aangevuld) die na het misdrijf onder een grote groep is verspreid. Volgens het OM wordt de goede naam en eer van de twee aangeefsters hiermee opzettelijk aangetast en wist de man dat anderen deze brief zouden lezen gezien het feit dat hij zich direct richt tot bepaalde personen en hij de verzendlijst van zijn zoon kreeg. Bepaalde instanties hebben de brief ook daadwerkelijk ontvangen. Het was duidelijk het doel om ruchtbaarheid aan de brief te geven door deze te verspreiden. Volgens het OM kan een bewuste en nauwe samenwerking in het plegen van smaadschrift ook worden bewezen. De zoon ontkent de brief te hebben aangevuld en verspreid, maar het OM vindt dit niet geloofwaardig.

De officier van justitie benadrukte ter zitting de ernst van de feiten. De 78-jarige man heeft alle grenzen overschreden door eigen rechter te spelen. Hij heeft het slachtoffer geprobeerd te beroven van het hoogste goed dat een mens bezit: het leven. Het misdrijf vond plaats op klaarlichte dag en meerdere mensen waren getuige. Hierdoor zijn er bij zowel het slachtoffer als getuigen gevoelens van angst en onveiligheid ontstaan, die werden versterkt door de brief die later werd verstuurd. Een lange onvoorwaardelijke gevangenisstraf is daarom op zijn plaats.