"Nomineer hulpverleners voor Zaankanter van het jaar"
Medewerkers van politie, brandweer en ambulance uit Zaanstad, Wormerland en Oostzaan zouden genomineerd moeten worden voor ‘Zaankanter van het jaar’. Deze oproep deed hoofdofficier van justitie Bob Steensma maandag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak aan de redactie van het Noordhollands Dagblad. Hij hield de toespraak op de nieuwjaarsbijeenkomst van het Openbaar Ministerie Noord-Holland, rechtbank Noord-Holland en de Noord-Hollandse Orde van Advocaten.
De krant nomineerde 10 Zaankanters voor de eretitel; “de streekgenoot die er in 2016 met kop en schouders bovenuit stak”, aldus de krant, en “die zich bovengemiddeld inzette voor het welzijn van zijn of haar medemens. De topper, de man of vrouw die de kar trekt, die nooit verzaakt, de volhouder.”
Steensma: “Het lijken mij evenzovele kwalificaties voor de mannen en vrouwen van de brandweer, de ambulancedienst en de politie, die het hele jaar door in de weer zijn geweest, helaas regelmatig gehinderd door allerlei types die daar kennelijk genoegen in scheppen.” De hoofdofficier refereerde in zijn toespraak onder meer aan de jaarwisseling, waar zwaar vuurwerk op agenten in Zaanstad werd afgestoken toen zij hun werk deden. Ook stond hij kort stil bij de politie die dit jaar hun handen vol had aan Poelenburg, de wijk die in het nieuws kwam na diverse vlogs.
“Géén van hen tref ik echter aan in de door de redactie van het Noordhollands Dagblad gemaakte lijst van genomineerden die volgens de laatste berichten zou worden aangevoerd door de vlogger uit Poelenburg”, stelde de hoofdofficier. Hij onthield zich van commentaar op de nominatie van de vlogger, aangezien de verdenkingen tegen hem nog ter beoordeling bij het Openbaar Ministerie Noord-Holland liggen.
Steensma blikte verder terug op 2016 door mee te delen dat het Openbaar Ministerie Noord-Holland zogeheten ‘high impact-crime’- zaken sinds november sneller op zitting plant. Er wordt al op de Raadkamer een datum geprikt voor de inhoudelijke behandeling. Ook zijn weer zaken toegevoegd aan het digitale systeem voor advocaten: zij kunnen sinds eind april in het advocatenportaal ook dossiers van zaken die het OM zelf heeft afgedaan vinden.
De hoofdofficier keek ook vooruit naar 2017, het jaar van de verkiezingen, een nieuw kabinet, nieuwe wetten en het wetsvoorstel Computercriminaliteit III, dat recent door de Tweede Kamer is gekomen. De wet staat politie en OM toe om met een machtiging van de rechter heimelijk en online onderzoek te doen in een computer, mobiele telefoon of server. “Ik ben benieuwd wat de Eerste Kamer er dit jaar mee gaat doen”, zei Steensma. Ook gaf hij aan blij te zijn dat er toch geld komt voor het voortzetten van mediation in strafzaken.