Taakstraf geëist voor veroorzaken ernstig ongeval door afleiding telefoon
Dat ene appje lezen, even je navigatie instellen of een andere playlist opzetten. Het lijkt heel onschuldig, maar in het verkeer kan zo’n kleine afleiding een heleboel levens op zijn kop zetten en zelfs verwoesten.
Het gebeurde 14 juli 2022 in Veenendaal. Op de kruising van de Industrielaan en Boompjesgoed rijdt een inmiddels 27-jarige man uit Rotterdam een fietser aan. De verdachte liet zich afleiden door zijn telefoon en reed door rood. Het slachtoffer wordt zwaargewond naar het ziekenhuis vervoerd. De verdachte blijft in totale shock achter.
Alles kwijt
Op die dag start direct een politieonderzoek naar het ongeluk, maar er start ook een loodzware tijd voor het slachtoffer en zijn naasten. Het 50-jarige slachtoffer loopt zeer zwaar letsel op, lichamelijk en geestelijk, en is daardoor in één klap alles kwijt. Na het ongeluk staat alles volledig in het teken van medische zorg, mantelzorg en revalidatie.
Het herstel is nog lang niet in zicht als het slachtoffer, bijna een jaar na het ongeval, komt te overlijden. Een groot verlies voor zijn nabestaanden. “Hun zoon en broer heeft nooit de kans gekregen om weer enigszins de oude te worden”, vertelt de officier van justitie. “De nabestaanden zijn hem eigenlijk al kwijtgeraakt op de dag van het ongeluk.”
Enorm risico
Hoewel het overlijden van het slachtoffer niet aan de verdachte ten laste is gelegd, is het veroorzaken van het ongeluk wel de schuld van de verdachte en daarmee ook het enorme leed dat de betrokkenen is aangedaan. Ondanks dat de verdachte zijn fout achteraf enorm graag zou terugdraaien, maakte hij op de dag van het ongeluk bewust de verkeerde keuze.
Door moe in de auto te stappen, door zich af te laten leiden door zijn mobiel en door het missen van een rood stoplicht heeft de verdachte een enorm risico genomen. “Het was voorzienbaar dat door dit rijgedrag van de verdachte een zeer gevaarlijke situatie voor andere weggebruikers zou ontstaan, waarbij levensgevaar of gevaar voor zwaar lichamelijk letsel het gevolg zou kunnen zijn”, legt de officier van justitie uit. “En dat is hier daadwerkelijk ook gebeurd.”
Juridisch gezien is er, in de visie van het OM, sprake van ernstige schuld. Bij het bepalen van de strafeis is rekening gehouden met de ernst van de feiten en met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Alles meewegende eist het Openbaar Ministerie een taakstraf van 240 uur, waarvan tachtig uur voorwaardelijk. Daarnaast mag de verdachte, als het aan het OM ligt, nog een jaar lang geen autorijden.