Tot 20 maanden cel geëist voor ongekend brutale beroving

Het Openbaar Ministerie (OM) eist celstraffen tot twintig maanden voor de diefstal van 25 horloges, sieraden, een medicijnkistje en 200.000 euro aan goudstaven. De drie verdachten zouden in de avond van 22 juli 2023 hebben aangebeld bij het dementerende slachtoffer, omdat hij een makkelijke prooi zou zijn. Vervolgens stal het drietal alle waardevolle spullen. “De brutaliteit in deze zaak is echt ongekend.”

De diefstal kwam aan het licht toen de kleinzoon van het slachtoffer de volgende dag bij zijn opa op bezoek ging. Via de beelden van de videodeurbel kon worden nagegaan dat de drie verdachten op de avond ervoor in het appartement in Utrecht binnen waren geweest.

Babbeltruc

Hoewel het slachtoffer zelf niets kan herinneren van het bezoek van de drie verdachten, kan volgens het OM wel bewezen worden dat zij verantwoordelijk zijn voor de diefstal. Zo is met behulp van getuigen vast te stellen dat de goederen in een tijdsbestek van 24 uur zijn weggenomen. De beelden van de videodeurbel tonen aan dat alleen deze drie verdachten in de tussentijd binnen zijn geweest.

Daarnaast hebben de drie verdachten allen geen goede verklaring voor het bezoek aan het slachtoffer. Volgens het OM is er mogelijk sprake geweest van een babbeltruc. Zo droeg een van de verdachten een opvallend hesje. “Dat aantrekken van het hesje duidt er op dat zij voornemens waren om met een smoes de woning binnen te komen”, legt de officier van justitie uit. “Dat wordt ondersteund door het gegeven dat een van de verdachten nog geen uur daarvoor in Zeist heeft aangebeld, bij een bejaarde vrouw en heeft gezegd dat hij voor de verwarming kwam.”

Vergroot afbeelding
Beeld: Loes van der Meer

Ongekende brutaliteit

Het Openbaar Ministerie neemt de verdachten deze beroving zeer kwalijk. “De brutaliteit in deze zaak is echt ongekend”, stelt de officier van justitie. “De verdachten moeten precies hebben geweten dat in deze woning een bejaarde dementerende oude man woonachtig was.” De verdachten konden het slachtoffer daardoor relatief makkelijk beroven, maar dat maakt de impact niet minder groot. “Hoe moet het voor het slachtoffer zijn geweest toen hij hoorde dat hij personen heeft binnengelaten die hem hebben bestolen van onder andere zijn geliefde collectie horloges?”, vraagt de officier van justitie zich af. “Het moet een gevoel van onveiligheid geven dat hij zich dit niet meer kan herinneren. Niet alleen bij hem maar ook bij zijn familie, wetende dat er mensen zijn die zo laag zijn om gebruik te maken van zijn situatie.”

Bij het bepalen van de hoogte van de strafeis wordt rekening gehouden met de persoonlijke omstandigheden van de verdachten. Zo hebben de twee vrouwelijke verdachten allebei al een lang strafblad met vermogensdelicten. De 44-jarige vrouw liep zelfs nog in een proeftijd van een eerder opgelegde voorwaardelijke straf. “Deze veroordelingen hebben kennelijk geen enkele indruk gemaakt”, concludeert de officier van justitie. “Ik hou hier in strafverhogende zin rekening mee.”

Lange celstraffen

Alles meewegende eist het OM twintig maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen een 44-jarige vrouw uit Utrecht en veertien maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf tegen een 61-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats. Tegen een 33-jarige man uit Utrecht eist het OM veertien maanden gevangenisstraf, waarvan vier maanden voorwaardelijk.

Daarnaast vraagt de officier van justitie de rechtbank om de vordering van de benadeelde partij deels toe te wijzen, voor een hoogte van ruim 280.000 euro. Wat het Openbaar Ministerie betreft worden de verdachten hoofdelijk aansprakelijk gesteld voor dit bedrag.

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.