Jeugddetentie en jeugd-tbs geëist voor dodelijke steekpartij in Almere

UPDATE 30 september 2019: In het onderstaande bericht van juni 2018 werd aanvankelijk gemeld dat het slachtoffer in deze zaak een tasje van de verdachte had gestolen. Zoals verwoord in het latere vonnis van de rechtbank Midden-Nederland is dat echter niet vast komen te staan. Het tasje is gestolen door onbekend gebleven personen.

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag een jaar jeugddetentie en oplegging van de PIJ-maatregel (jeugd-tbs) geëist tegen een 16-jarige jongen uit Almere. Hij wordt verdacht van doodslag op een 15-jarige plaatsgenoot in Almere op 12 december vorig jaar.

De officier verdenkt de jongen ervan dat hij het slachtoffer tijdens een vechtpartij op straat met een mes heeft gestoken. Deze vechtpartij ontstond kort nadat de verdachte door onbekend gebleven personen van een tasje was beroofd.

De verdachte heeft bekend het slachtoffer te hebben gestoken. Omdat de verdachte minderjarig is, is de zaak achter gesloten deuren behandeld.

Het geëiste jaar jeugddetentie is de maximumstraf die binnen het jeugdrecht opgelegd kan worden aan vijftienjarigen. De verdachte was vijftien jaar oud ten tijde van het incident. De PIJ-maatregel ziet toe op een behandeling van minderjarigen in een gesloten setting. Bij de verdachte zijn stoornissen geconstateerd die een dergelijke behandeling noodzakelijk maken. De PIJ-maatregel kan elke twee jaar verlengd worden en kan maximaal zeven jaar duren. Indien nodig kan gevorderd worden dat de PIJ-maatregel omgezet wordt in tbs met bevel tot verpleging.

Voor een tweede verdachte heeft de officier van justitie vrijspraak gevraagd. Hij was aanwezig bij de ruzie en steekpartij, maar heeft in de ogen van het Openbaar Ministerie geen strafbare feiten gepleegd.