Geldboete voor opruiing methadonverstrekking

Een 49-jarige Utrechter die verdacht wordt van opruiing gericht op de methadonverstrekking op de Wittevrouwenkade in Utrecht, is vandaag veroordeeld tot een geldboete van duizend euro, waarvan de helft voorwaardelijk.

De man plaatste berichten op social media met opruiende teksten gericht op de methadonverstrekking die in maart van de ABC-straat en de Van Sijpesteijnkade naar de Wittevrouwenkade verhuist. Hij riep hierin op wapens mee te brengen naar de informatieavond die de gemeente op 5 februari had georganiseerd over dit onderwerp. Op 4 februari werd hij gehoord en kreeg na het verhoor een gedragsaanwijzing mee zodat hij niet aanwezig mocht zijn bij de informatiebijeenkomst.

De verdachte bekende de berichten te hebben geplaatst. Hij zei onder grote druk te staan, zowel op zijn werk als privé. Hij voelde zich machteloos over de beslissing van de gemeente de methadonverstrekking in zijn buurt te vestigen en was eerder slachtoffer geworden van personen die drugs gebruiken. Zijn advocaat gaf aan dat hij op een ochtend een junk slapend had aangetroffen in zijn opengebroken auto. Ook gaf de verdachte aan zijn fout nu in te zien en spijt te hebben.

De officier van justitie eiste een werkstraf van zestig uur, temeer omdat de berichten op meerdere momenten waren verstuurd en het niet ging om een eenmalige opwelling. De rechter oordeelde dat een van de tweets opruiing oplevert en hield rekening met de persoonlijke omstandigheden van de verdachte. Ze veroordeelde hem tot een geldboete van 1000 euro, waarvan 500 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar.