Bizarre mishandeling, met voorbedachte raad

Het komt niet vaak voor dat de rechtbank oordeelt dat verdachten zich schuldig hebben gemaakt aan mishandeling met voorbedachte raad. Op 22 december werden twee mannen, van 32 en 25 jaar uit Lelystad,  veroordeeld voor poging zware mishandeling in vereniging en met voorbedachte raad. Het is dan ook een bizar verhaal.

Het slachtoffer doet op 30 mei van dit jaar aangifte van mishandeling. Hij zit dan onder de blauwe plekken en heeft een gebroken schouder. Het letsel blijkt niet in één keer te zijn ontstaan. De mishandelingen beginnen vier dagen daarvoor. Twee bewoners van het huis waar hij sinds kort woont hebben het op hem voorzien. Eén van hen is in het bezit van een taser en pepperspray. Hij zet de ander ertoe aan het slachtoffer stroomschokken te geven en beide mannen gebruiken de pepperspray. Ook slaan ze hem en geven hem knietjes. Aanvankelijk denkt het slachtoffer nog even dat het om een ontgroening gaat. Maar op zondag 28 mei gaat het taseren en pepperen de hele dag door. De buurman hoort niet alleen het geluid van een taser en geschreeuw als het slachtoffer gewond raakt, ook hoort hij de twee mannen hard lachen. Als het slachtoffer op 30 april aangifte doet, is hij ernstig toegetakeld en gewond over zijn hele lichaam.

De officier van justitie eiste op 8 december achttien maanden celstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk tegen de man die de mishandelingen heeft gepleegd en negen maanden waarvan zes voorwaardelijk tegen de man de ander hiertoe aanzette. Ook moeten ze contact houden met Reclassering en mogen ze geen contact meer hebben met het slachtoffer. Hij vond dat de mannen zich niet alleen hadden schuldig gemaakt aan poging zware mishandeling, maar ook dat ze dat hadden gedaan in vereniging en met voorbedachte raad, wat strafverzwarende omstandigheden zijn. Daarnaast hadden ze pepperspray en een taser in bezit, wat verboden is. De rechtbank vond ook dat er sprake was van voorbedachte raad en veroordeelde de hoofddader tot twaalf maanden celstraf waarvan vier voorwaardelijk. De andere man kreeg de straf zoals de officier had geëist. Voor beiden geldt een proeftijd van drie jaar. Dit betekent dat als de twee zich in de komende drie jaar weer schuldig maken aan een strafbaar feit, hen nog de voorwaardelijke celstraf van zes maanden wacht.