Werkstraffen geëist voor geweldsexplosie tijdens feest Odin

Tegen zes mannen die verdacht worden van openlijk geweld na een toernooi bij de Utrechtse voetbalclub Odin in mei vorig jaar, heeft de officier van justitie vandaag werkstraffen geëist met daarbij een voorwaardelijke celstraf. Tijdens het feest na het toernooi op 28 mei ontstond een grote vechtpartij waarbij vijf mensen gewond raakten.

Tijdens het feest waren er ook bezoekers aanwezig die geen lid van de club waren. In de kantine ontstond een ruzie met een dergelijke bezoeker over een vriendin van een Odin-speler. Aanvankelijk werd de ruzie gesust maar buiten laaide het geweld weer op. Zo’n twintig mensen waren betrokken bij de vechtpartij die toen ontstond. Een van de slachtoffers werd met een stoel op zijn hoofd geslagen; een ander werd buiten bewustzijn geschopt. Van de gewonden moesten er twee naar het ziekenhuis worden gebracht.

Vandaag stonden zes verdachten op zitting. Waarschijnlijk zijn er meer schuldigen maar “deze zes kunnen medeverantwoordelijk worden gehouden voor het geweld”, zei de officier van justitie. De verdachten verklaarden dat ze zich hadden moeten verdedigen, dat ze zich niets meer konden herinneren omdat ze dronken waren of ontkenden betrokken te zijn geweest bij de vechtpartij. Op basis van verklaringen van veel getuigen en filmmateriaal kwam de officier van justitie echter tot bewijs tegen hen. Drie van hen zijn Odin-leden, de andere drie waren die avond te gast op het feest; allemaal zijn ze in de twintig.

Omdat de verdachten hun leven op orde hebben en de meesten van hen geen strafblad, vond de officier van justitie forse werkstraffen op zijn plaats. “Het gaat om ernstige feiten. De slachtoffers probeerden weg te komen, maar werden ingehaald en mishandeld. Een van hen werd zelfs toen hij op de grond lag geslagen en geschopt zodat hij knock-out ging. Schandalig.” Tegen twee verdachten eiste ze een werkstraf van 150 uur; tegen drie anderen 180 uur, met als stok achter de deur voor alle vijf een voorwaardelijke celstraf van één of twee maanden. Tegen de zesde verdachte, die een minder aandeel in het geweld had gehad, eiste ze een werkstraf van 60 uur. Verder moeten de vorderingen die drie slachtoffers hadden ingediend, grotendeels worden toegewezen.