Driehonderd dagen cel geëist voor geweld op de Eem in Lelystad

Tegen vier mannen uit Lelystad zijn celstraffen van 300 dagen geëist, waarvan 250 dagen voorwaardelijk, voor hun aandeel in een grote geweldsuitbarsting voor en in een woning aan de Eem in Lelystad.

Het viertal reed op 23 april 2016 met een auto de tuin in van de woning. Daarbij ramden ze een geparkeerde motorfiets en de gevel van een gemetselde schuur. Ook werd er met stenen gegooid.  Tijdens de daaropvolgende confrontatie met in de woning aanwezige personen raakten twee van de verdachten gewond door afgevuurde kogels.

Het Openbaar Ministerie verwijt de vier verdachten in deze zaak openlijke geweldpleging en bedreiging. Uit onderzoek blijkt dat het viertal bewust de confrontatie heeft opgezocht en opzettelijk de tuin is ingereden. De aanleiding voor het incident is onvrede over de partnerkeuze van een vrouwelijk familielid van enkele van de verdachten.

De vier mannen hebben na hun aanhouding op 23 april 2016 ruim een maand in voorlopige hechtenis gezeten.

De rechtbank doet uitspraak op donderdag 14 december.

Aanstaande donderdag staan de toenmalige bewoner van de woning aan de Eem en een in de woning aanwezige man uit Almere terecht voor hun aandeel in het geweld. De bewoner van het pand wordt ervan verdacht tijdens het incident meerdere keren geschoten te hebben met een vuurwapen.