Negen jaar cel en tbs geëist voor doodsteken vrouw op Croeselaan in Utrecht

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank in Utrecht negen jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de man die ervan verdacht wordt op 28 februari dit jaar een 41-jarige vrouw te hebben doodgestoken op de Croeselaan in Utrecht. Het misdrijf vond plaats in de ochtendspits op een drukke oversteekplaats vlak voor het hoofdkantoor van de Rabobank, waar het slachtoffer ook werkte.

Op de bewuste morgen kwam de verdachte het slachtoffer dat naar haar werk liep tegemoet. Bij het passeren stak hij haar zonder iets te zeggen in de buikstreek en vervolgde daarna zijn weg. Omdat attente getuigen van het incident de verdachte direct volgden, kon de man snel worden aangehouden. Omstanders en hulpdiensten hebben ter plekke eerste hulp verleend aan het slachtoffer. Zij overleed echter later op de dag in het ziekenhuis.

Uit het uitgebreide politieonderzoek is niet gebleken dat de verdachte, een 31-jarige man uit Polen, en het slachtoffer elkaar kenden. De verdachte is een man die al langere tijd psychiatrische problemen heeft. Hij heeft uitgesproken opvattingen over een aantal maatschappelijke thema’s. Van een verband tussen deze opvattingen en het misdrijf is echter niets gebleken. Het Openbaar Ministerie gaat er vanuit dat de verdachte het slachtoffer willekeurig heeft uitgekozen en heeft geen aanwijzingen die er op duiden dat hij zijn daad heeft voorbereid. De verdachte is daarom doodslag ten laste gelegd.

In 2013 is de verdachte in Polen veroordeeld voor poging tot doodslag. Hiervoor heeft hij tot januari 2016 in een psychiatrische kliniek in Polen gezeten. Na die tijd begon hij aan een rondreis door verschillende Europese landen. In november en december 2016 verbleef hij op verschillende plekken in Gelderland en Overijssel. Eind februari nam hij zijn intrek in een hotel in Utrecht.

Het leed dat de verdachte heeft veroorzaakt is enorm. “Een liefhebbende moeder die haar gezin op nummer één zette en er altijd voor ze was, komt nooit meer thuis”, aldus de officier van justitie. Behalve bij de nabestaanden heeft het misdrijf ook in een veel bredere kring tot onrust geleid. “Het is een horrorscenario zoals het alleen in je nachtmerries voorkomt. In de drukke mensenstroom van station naar kantoor, wordt een vrouw uit het niets en zonder enige aanleiding doodgestoken. ‘Het had mij ook kunnen overkomen’, hebben veel mensen gedacht”.

Naast de getuigenverklaringen ondersteunen ook camerabeelden van het incident en forensisch onderzoek de verdenking tegen de verdachte. De verdachte zelf zegt zich weinig van de bewuste ochtend te kunnen herinneren omdat hij in psychose zou hebben verkeerd nadat hij gestopt was met zijn medicatie. Onder meer uit onderzoek in het Pieter Baan Centrum blijkt dat de man inderdaad een ernstige stoornis heeft.  De officieren van justitie nemen het de man echter zeer kwalijk dat hij zijn voorgeschreven medicatie niet heeft ingenomen. Uit zijn voorgeschiedenis blijkt immers dat hij met medicatie goed functioneert. Naar aanleiding van zijn eerdere veroordeling had hij moeten weten dat het niet innemen van zijn medicijnen grote risico’s met zich mee brengt. Ook het feit dat verdachte recente adviezen om een intensieve behandeling te ondergaan heeft genegeerd, draagt bij aan de verantwoordelijkheid van de man voor het incident. Naast verplichte behandelopname in een tbs-kliniek is daarom ook een lange gevangenisstraf op zijn plaats.

De nabestaanden vorderen van de verdachte ruim tweehonderdduizend euro aan kosten en gederfde inkomsten en levensonderhoud.