Werkstraf voor oproep tot brandstichting moskeeën

De behandeling van de strafzaak op dinsdag 25 april tegen een 52-jarige vrouw uit Utrecht die verdacht wordt van opruiing is vanwege persoonlijke omstandigheden ingetrokken. De officier van justitie heeft nu besloten de verdachte een werkstraf op te leggen.

De zaak zou op dinsdag j.l. om 9.00 uur worden behandeld maar de advocaat van de verdachte gaf aan dat diverse zwaarwegende omstandigheden, waaronder de gezondheid van de vrouw, maken dat een behandeling ter zitting te belastend voor haar is. De vrouw bekent op 19 maart 2016 een speech te hebben gehouden tegen de komst van een asielzoekerscentrum in Utrecht. Hierbij heeft ze uitlatingen gedaan als ‘De brand erin, in de moskeeën’ en ‘De bom d’rin, in de moskeeën’. Later verscheen er een filmpje op Youtube waarin haar oproep te zien was.

De officier van justitie vindt dat de vrouw zich hiermee schuldig heeft gemaakt aan opruiing, en aanzetten tot haat en discriminatie. Hoewel het OM er de voorkeur aan geeft dit soort zaken in de openbaarheid te laten behandelen en aan de rechter voor te leggen, wordt hier in deze zaak van afgeweken. De zaak is zodoende afgelopen dinsdag ingetrokken. Vandaag heeft de officier besloten de vrouw een strafbeschikking op te leggen, inhoudende een werkstraf van 24 uur. De verdachte heeft aangegeven spijt te hebben van haar uitlatingen.