Tot negen jaar celstraf geëist voor gewelddadige afpersing en woningoverval

Een groep van zeven verdachten die vandaag voor de rechter stond in Utrecht, heeft celstraffen variërend van 511 dagen jeugddetentie tot negen jaar gevangenisstraf tegen zich horen eisen. Het Openbaar Ministerie verdenkt de mannen ervan dat ze in juli vorig jaar in het clubhuis van motorclub Catervarius in Benschop een man met geweld hebben afgeperst. Daarbij werd het slachtoffer ernstig mishandeld en bedreigd. Het OM houdt daarnaast twee van de mannen ook verantwoordelijk voor een nachtelijke overval op een woning in Lopikerkapel in september 2015. De verdachten zijn tussen de twintig en 39 jaar oud.

De aangifte van het slachtoffer in de afpersingszaak werd door de officier van justitie ‘huiveringwekkend’ genoemd. De man is in een achterkamertje van het clubhuis urenlang tegen zijn wil in vastgehouden en veelvuldig geslagen en geschopt. De verdachten lieten het slachtoffer urine drinken en bedreigden hem met een pistool en een bijl. Uiteindelijk werd het slachtoffer vrij gelaten. Aanleiding voor het incident was een onbetaalde vergoeding van ongeveer 150 euro voor door de club geleverde hand- en spandiensten.

De aangifte van de afgeperste en mishandelde man wordt ondersteund door aangetroffen bloedsporen in het clubhuis en door belastende telefoontaps. In verband met een lopend onderzoek naar een woningoverval in Lopikerkapel in september 2015 liepen er al telefoontaps op een aantal leden van de groep. Twee mannen die ook betrokken waren bij het latere incident in Benschop zijn volgens het Openbaar Ministerie verantwoordelijk voor deze overval. Het overvallen gezin, waaronder een twaalfjarig kind,  stond die nacht doodsangsten uit toen zij vastgebonden en onder bedreiging van een vuurwapen de plaats van een niet bestaande kluis moesten onthullen. De politie kwam de mannen op het spoor nadat de schoonmoeder van een van hen een belastende verklaring aflegde. Zij had haar schoonzoon over de overval horen spreken en vond bij haar dochter oorbellen die ze herkende als de in opsporingsprogramma’s getoonde buit van de overval.

Tegen de twee mannen die verdacht worden van zowel de gewelddadige afpersing als de overval eiste de officier negen jaar onvoorwaardelijke celstraf. Voor drie medeplegers van de afpersing in Benschop werd één keer veertig maanden en twee keer 36 maanden cel gevraagd, waarvan telkens zes maanden voorwaardelijk. Twee verdachten met een beperkte rol hoorden 511 en 525 dagen tegen zich eisen. Een van hen wordt volgens het jeugdrecht vervolgd.

Ook vorderde de officier van justitie namens de slachtoffers een schadevergoeding van ruim veertigduizend euro en vroeg hij de rechter om de in beslag genomen hesjes met clubkleuren van de groep verbeurd te verklaren.

De ex-partner van een van de verdachten stond ook terecht voor medeplichtigheid aan de woningoverval. De officier van justitie vroeg voor haar vrijspraak bij gebrek aan bewijs.