OM eist vijf jaar cel tegen jongerenwerker voor het aanzetten van kwetsbare jongeren tot geweld
Het Openbaar Ministerie Limburg (OM) eist vijf jaar gevangenisstraf tegen een 48-jarige man uit Maastricht. Volgens het OM heeft hij als jongerenwerker van St. Trajekt jarenlang jongeren aangezet tot mishandeling en vernedering. Dat zou gebeurd zijn tussen 2007 en 2021. Op basis van het politieonderzoek verdenkt het OM de man van het aanzetten van negen minderjarige en kwetsbare jongens tot het mishandelen en vernederen van drie andere jongens.
De zaak komt aan het rollen in 2021 als een moeder voor straf de telefoon inneemt van haar 14-jarige zoon. Vervolgens treft zij verontrustende chatberichten, foto’s en filmpjes aan tussen haar zoon en de verdachte. De verdachte is op dat moment werkzaam als jongerenwerker bij de stichting Trajekt. Dit is een welzijnsonderneming die onder andere werkzaam is in de wijk Wittevrouwenveld in Maastricht. De zoon loopt stage bij ‘De Soos’, een jongerenclub van Trajekt, en komt zo in aanraking met de verdachte. De ouders overhandigen de inhoud van de telefoon aan de politie voor verder onderzoek.
Jarenlange mishandeling
Uit dit onderzoek blijkt dat de verdachte sinds 2007 negen minderjarige jongens heeft aangezet tot het mishandelen en vernederen van drie andere jongens. Hij neemt deze mishandelingen op met zijn telefoon. Een pedagogische methode, beweert de verdachte. Echter daar gaat het OM niet in mee. Het is aannemelijker dat de verdachte plezier beleeft aan de zorgvuldig voorbereide mishandelingen, die hij laat uitvoeren door kwetsbare jongeren. Geen van de jongens heeft er weet van dat het slachtoffer ervan op de hoogte is dat hij mishandeld wordt en daarvoor geld ontvangt. De drie slachtoffers denken op hun beurt dat zij meewerken aan een film of dat de verdachte wil kijken hoe ver de jongens gaan. Hoewel de verdachte niet zelf deelneemt aan het geweld, in de zin dat ook hij slaat en schopt, is er sprake van medeplegen. Voor medeplegen is een nauwe en bewuste samenwerking vereist.
Schokkende beelden
De schokkende beelden laten jongeren zien die de slachtoffers schoppen en slaan, in het gezicht spugen en een biljartkeu in de mond duwen. De slachtoffers moeten de schoenen likken van de jongens, spuug van de grond oplikken en zich opdrukken. Een pistool wordt tegen het hoofd van het slachtoffer gehouden en er wordt over iemand heen geplast. Het slachtoffer moet de jongens ‘meneer’ noemen en veelal op de knieën het geweld ondergaan.
Beloning
De jongens die het geweld uitvoeren, verklaren dat zij een beloning ontvangen van de verdachte in de vorm van geld, kleding, dure horloges en rondjes in de kroeg. Als de jongens tegenstribbelen, dreigt de verdachte ermee dat ze zelf slachtoffer kunnen worden, dat hun familie iets wordt aangedaan of dat de filmpjes openbaar gemaakt worden.
De koning van Wittevrouwenveld
De verdachte was naast jeugdwerker bij de ‘Stichting Trajekt’ ook voorzitter van voetbalvereniging ‘De Geusselt’ en de carnavalsvereniging van de Maastrichtse wijk Wittevrouwenveld. Daarnaast was hij actief in de kerk. De jongeren geven aan dat zij absoluut geen ruzie willen met ‘de koning van Wittevrouwenveld’.
Strafeis
De officier van justitie op zitting: “Is er sprake van een uit de hand gelopen ‘methode’? Of is er platweg sprake van sadomasochistische, pedofiele filmpjes waar de verdachte genot aan ontleent? Het OM is van mening dat er sprake is van dat laatste. Het stiekeme, het onnavolgbare excuus van de verdachte en het gebruik van koosnaampjes zijn sterke aanwijzingen dat de verdachte iets anders op het oog heeft bij het maken van de filmpjes. Hoewel het door de verdachte krachtig wordt ontkent, lijkt er sprake te zijn van een sadomasochistische voorkeur voor jonge jongens. In dit beroep heb je een zware verantwoordelijkheid en zijn de gedragingen van de verdachte zeer verwijtbaar. De jongeren bij Trajekt zijn kwetsbaar en verdienen nu juist een stevige steun in de rug. Naar het standpunt van het OM is er voldoende bewijs voor het aanzetten tot mishandeling en vernedering met voorbedachten rade van kwetsbare jongeren.” Het OM eiste vandaag vijf jaar cel. De slachtoffers eisten schadevergoedingen tot 20.000 euro.
Vrijheid
De verdachte is 6 oktober 2021 aangehouden en mocht sindsdien, in tegenstelling tot de wens van het Openbaar Ministerie, zijn proces in vrijheid afwachten onder een aantal voorwaarden. Een daarvan is een contactverbod met alle slachtoffers en hun familie.
De rechtbank Limburg doet over twee weken uitspraken in deze zaak.