Sepot voor openlijke geweldpleging Valkenburgse man

Op donderdag 3 augustus 2017 is in de wijk Broekhem, in Valkenburg een conflict ontstaan tussen een 65-jarige Valkenburger en vier minderjarige jongeren. Het Openbaar Ministerie heeft inmiddels besloten om de zaak tegen deze minderjarige jongeren te seponeren.

Er heeft een strafrechtelijk onderzoek plaatsgevonden naar de toedracht van het overlijden van de man. Er zijn destijds vier minderjarige verdachten aangehouden voor de openlijke geweldpleging.

Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat het slachtoffer op 3 augustus, voorzien van een stok, naar de jongeren toe is gegaan. Vervolgens is er een schermutseling ontstaan waarbij de 65-jarige man ten val is gekomen. Hij is onwel geworden en later in het ziekenhuis overleden.

In maart 2018 heeft het Openbaar Ministerie het definitieve sectieverslag ontvangen. Hieruit is gebleken dat er geen causaal verband is tussen de gebeurtenissen op 3 augustus 2017 en het uiteindelijke overlijden. Mogelijk dat hartfalen hem fataal is geworden.

Het Openbaar Ministerie heeft besloten om de zaak met betrekking tot de vier jongeren te seponeren. Dat betekent dat het Openbaar Ministerie de beslissing heeft genomen om niet te vervolgen. Voor drie jongeren is er geen wettig en overtuigend bewijs dat er is bijgedragen aan het geweld. De zaak van de vierde minderjarige wordt eveneens geseponeerd. Uit het onderzoek is gebleken dat zowel deze minderjarige als ook het slachtoffer een rol in het gebeuren hebben gehad.

Het Openbaar Ministerie heeft gesprekken gevoerd met de betrokken minderjarigen, hun ouders en met de nabestaanden.

De nabestaanden van de 65-jarige man hebben laten weten dat zij, een jaar na datum, liever geen aandacht meer willen vestigen op het gebeuren waarbij ze hopen dat eenieder de draad weer kan oppakken en dat de rust in de buurt behouden blijft.