Twee verdachten mensenhandel voor de rechter

Twee mannen van 31 en 35 uit Boskoop stonden vandaag voor de rechter voor mensenhandel. Ze zouden twee vrouwen in de prostitutie hebben gedwongen. "Het voelt alsof ik gehersenspoeld ben," verklaarde een van de slachtoffers. "Dat ben ik ook. Ik moet bij heel veel sociale dingen weer vragen wat normaal is."

Het eerste slachtoffer had de 31-jarige verdachte leren kennen via een datingapp. Een leuke relatie sloeg al snel om, waarbij verdachte de grenzen van het slachtoffer steeds verder verlegde: van seks met hem, naar trio's met anderen, naar betaalde seks met anderen. Verdachte kapte sociale contacten van het slachtoffer af en benadrukte dat ze het geld dat de vrouw met het sekswerk verdiende nodig hadden.

Het tweede slachtoffer wordt er door verdachte bij gehaald voor een trio samen met het eerste slachtoffer. Daarna stelde verdachte haar voor om met hem samen te werken en veel geld te verdienen. Van dat geld heeft zij bijna niets gezien. Een vriend van verdachte, de 35-jarige man, verzorgde de online advertenties en beheerde de afspraken. Hij zette één van de slachtoffers ook simpelweg voor het blok: over een kwartier staat er een klant voor je deur. En als klanten dat wilden, moesten de slachtoffers accepteren dat ze het zonder condoom deden, omdat daar nu eenmaal meer geld voor gevraagd kon worden.

Handelswaar

De verdachten hebebn de slachtoffers gebruikt als niet meer dan handelswaar, betoogde de officier van justitie op zitting. Ze hadden geen enkel oog voor de lichamelijke integriteit van de vrouwen. "Elke klant was niets minder dan een verkrachting of aanranding," zei de officier. Ze wees er ook op wat een impact mensenhandel en gedwongen prostitutie hebben op de geestelijke gezondheid van slachtoffers. "Bij andere strafbare feiten kun je nog spullen weg doen of een ander huis zoeken, om er niet meer aan herinnerd te worden. Maar uit je eigen lichaam kun je niet verhuizen."

Bij de 31-jarige man is sprake van een psychische stoornis, hij wordt door het Openbaar Ministerie verminderd toerekeningsvatbaar geacht. Bij de 35-jarige man is dat niet het geval. Het Openbaar Ministerie eist tegen de 31-jarige verdachte een gevangenisstraf van 6 jaar en tegen de 35-jarige verdachte een gevangenisstraf van 40 maanden. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.