Man zou vrouw hebben gewurgd in bijzijn kinderen

Terwijl hun drie jonge dochters gilden dat hij moest stoppen, wurgde de 47-jarige man uit Ter Aar zijn vrouw. Daarvan is het OM overtuigd. Vandaag eiste de officier van justitie twaalf jaar cel tegen de man vanwege het familiedrama dat 30 mei vorig jaar plaatsvond.

“Alsof er iemand werd vermoord”, zo omschreven de buren het ijzingwekkende gegil dat zij die zaterdagmiddag rond 14.00 uur hoorden. De man en de vrouw lagen in scheiding en leefden al enige tijd onder verschillende daken. Die dag kwam hij bij haar langs en mogelijk dat dat uit de hand liep.

In elk geval ontplooide de man (nadat het gegil gestopt was) een koortsachtige activiteit. Hij pakte onder meer een koffer met waardepapieren, geld en kostbaarheden en bracht die naar een vriend. De persoon die in het huwelijk had bemiddeld, vroeg hij naar het huis te komen.

Ambulance

Toen die arriveerde, dacht die dat de vrouw levend bovenaan de trap lag. Hij zei de verdachte een ambulance te bellen. Die leek dat te doen. De huwelijksbemiddelaar vertrok op verzoek van de verdachte weer. Achteraf bleek dat de verdachte niet echt 112 had gebeld.

Later die dag rond 22.00 uur bracht de verdachte zijn kinderen naar een vriend en vroeg hem om even op ze te passen omdat zijn vrouw niet lekker zou zijn. De vriend had er geen goed gevoel bij en reed met de verdachte terug naar hun huis. Hij mocht van de verdachte niet binnenkomen, maar dwong hem uiteindelijk wel om 112 te bellen. Dit keer gebeurde dat echt.

Verwurging

De ambulancebroeders troffen de vrouw dood aan in de woning. Vastgesteld werd dat zij tussen ongeveer 14.00 en 20.00 uur moest zijn overleden. In haar nek zaten sporen van verwurging en DNA van de verdachte.

De verdachte is met telkens andere verhalen over de toedracht gekomen. Zijn vrouw zou diabetes hebben, zijn flauw gevallen en haar hoofd hebben gestoten (ook al past het letsel daar niet bij en weet haar huisarts niets van diabetes). In een ander scenario dat hij schetste, zou er een derde persoon in het huis zijn geweest (ook al is dat nergens uit gebleken).

Toerekeningsvatbaar

Uiteindelijk verklaarde de verdediging dat de verdachte het mogelijk toch zelf had gedaan onder invloed van een sterke pijnstiller (die hij al geruime tijd slikte en waarmee hij zonder problemen functioneerde). Op zitting ontkende verdachte dit echter stellig. Verder zegt het Pieter Baan Centrum over de man dat hij volledig toerekeningsvatbaar is.

Volgens de officier van justitie op zitting was er sprake van doodslag. Zijn paniekerige gedrag na afloop duidde volgens de officier niet op voorbedachte rade, dus niet op moord. Maar de officier benadrukte ook dat ‘een jonge 34-jarige vrouw die klaar was om aan een nieuw hoofdstuk van haar leven te beginnen, op gewelddadige wijze om het leven is gebracht. Ook stortte door toedoen van verdachte de hele wereld van hun drie jonge dochters in één keer in’.

De officier eiste tegen de verdachte twaalf jaar cel wegens doodslag. De uitspraak is over twee weken.