Doodsteken partner was geen noodweer

Het contrast kan nauwelijks groter: in de ochtend hadden ze nog een afspraak in verband met een kinderwens, in de avond stak de 32-jarige vrouw haar 36-jarige partner dood. Tijdens een handgemeen in de keuken moest ze zichzelf verdedigen, stelt zij. Maar volgens het Openbaar Ministerie waren er andere opties.

Vergroot afbeelding
Beeld: Mediatheek Rijksoverheid

De ruzie ontstaat die avond aan tafel, eigenlijk om niets, een futiliteit. De spanning loopt verder op tot het moment dat de vrouw naar de deur loopt, die open doet en vloekt en tiert dat hij haar huis uit moet. De man doet de deur weer dicht. Er wordt geduwd en getrokken, en er vallen klappen. Uit onderzoek is gebleken dat in de relatie vaker over en weer tikken werden uitgedeeld. De vrouw trekt zich uiteindelijk met een bloedneus terug in de badkamer en brengt daarna haar zoon naar bed.

Als haar kind op bed ligt, keert ze schreeuwend terug naar de kamer. Ze wil nog steeds dat haar vriend vertrekt. Het handgemeen dat ontstaat verplaatst zich naar de keuken, waar ze uiteindelijk een mes van het aanrecht pakt en steekt. Omdat ze zich in het nauw gedreven voelde, zegt ze, en bang was voor meer geweld.

Opnieuw geweld

Volgens de officier van justitie is het van belang om in deze zaak ook naar de eigen rol van verdachte te kijken. 'Het gaat mij net te ver om van het uitlokken van geweld te spreken,' zei hij op zitting. 'Maar ik vind het niet meer dan reëel om de vraag te stellen of verdachte zich niet aan de situatie had moeten onttrekken.'

De officier wijst erop dat ze na het op bed leggen van haar zoon schreeuwend terug gaat naar haar partner. 'Ze begeeft zich in een situatie waarin ze kan verwachten dat er opnieuw geweld wordt gebruikt. Door hem én door haar. En kennelijk heeft het eerdere geweld niet zo veel indruk gemaakt dat ze niet terug wilde of durfde.'

Geen noodweer

Het Openbaar Ministerie stelt dat de vrouw zich in het handgemeen misschien wel mocht verdedigen, maar dat het steken met een mes in geen verhouding staat tot wat zij zelf te verduren kreeg. Verdachte was onder invloed van alcohol en heeft zelf gekozen om terug te gaan in de situatie, in plaats van te de-escaleren. Het OM vindt dan ook dat zij geen beroep kan doen op noodweer of noodweer-exces.

Verdachte heeft met één messteek het leven van haar partner beëindigd. Haar partner met wie ze ook toekomstplannen maakte. Ze heeft vervolgens nagelaten medische hulp in te schakelen, heeft pas na geruime tijd de hulpdiensten gebeld. In plaats daarvan gaat ze naar buiten om het mes weg te gooien - iets dat ze vervolgens wel tegen de politie zegt.

Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank gevraagd een gevangenisstraf van 10 jaar op te leggen. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.