Schichtig overhandigden de Russen op een Haags parkeerterrein twee koffers vol XTC aan de Litouwer

Soms zit het mee en soms zit het tegen. Op 7 januari 2020 zat het tegen voor drie Russen en een Litouwer en mee voor een politieman. Die laatste zag min of meer toevallig hoe de mannen onder verdachte omstandigheden op een parkeerplaats in het Haagse stadsdeel Laak twee koffers van de ene naar de andere auto wisselden. Bij nader onderzoek bleek daarin ruim 32 kilo XTC te zitten. Vandaag hoorden zij straffen tot 45 maanden cel tegen zich eisen.

Op het parkeerterrein kwamen die dag vrijwel tegelijkertijd een Opel en een Volvo aanrijden. Uit de Opel stapte een 32-jarige Litouwer, uit de Volvo drie Russen: de chauffeur van 50 en twee passagiers van 32 jaar.

Zonder dat er nog een woord was gewisseld, gingen de achterkleppen open waarna de Russen twee koffers uit de Volvo haalden en in de Opel plaatsten. Daarbij keek het gezelschap voortdurend om zich heen.

Politieman

Interessant, dacht een politieman die voor iets anders ter plekke was en het zag gebeuren. Hij meldde het en besloten werd om beide auto’s verderop naar de kant van de weg te halen.

Met trillende handen gaf de chauffeur van de Opel toestemming om de auto te doorzoeken. Daarbij werd in de koffers een aanzienlijke hoeveelheid XTC aangetroffen.

Geen sjoege

Geconfronteerd hiermee en met de observaties van de politieman gaf het gezelschap geen sjoege. Ze wisten echt niet hoe die drugs in hun auto’s terecht was gekomen. Uiteindelijk bekende een van de Russische passagiers in een poging de anderen vrij te pleiten.

Maar volgens de officier van justitie zijn ze allemaal schuldig aan deze poging om in harddrugs te handelen: “XTC is niet alleen een voor de gezondheid schadelijke stof, maar ook gaan de verspreiding van en handel in die verdovende middelen gepaard met vele andere vormen van criminaliteit. Verdachten hebben zich daar niet om bekommerd. Wat hun motieven zijn geweest, blijft onduidelijk, maar ongetwijfeld waren die van financiële aard”.

Eis

Hij eiste tegen een van de 32-jarige Russen (die ook nog valse identiteitspapieren bij zich had) 45 maanden cel en tegen de overige verdachten 42 maanden. De uitspraak is over twee weken.