ISD-maatregel geëist voor inbraken in Den Haag en Rijswijk

Paspoorten, sieraden, camera’s, horloges, fietsen, laptops, mobieltjes, iPads, tv’s, cadeaubonnen, geld, navigatiesystemen en een auto. Kieskeurig was de 36-jarige Hagenaar bij zijn inbraken en diefstallen niet, volgens het OM. Dat verdenkt hem van acht strafbare feiten, gepleegd in tijd van een jaar, in Rijswijk en Den Haag. Vandaag hoorde hij een onvoorwaardelijke ISD-maatregel (Inrichting voor Stelselmatige Daders) tegen zich eisen.

Vanaf mei 2018 zou de man een reeks inbraken en diefstallen hebben gepleegd. Die begonnen vaak met een steen die hij door de ruit gooide waarna hij de woning binnendrong. In zeker één geval waren er slapende kinderen in het pand aanwezig.

In chronologische volgorde sloeg hij toe aan de Hooftskade en de Van Speijkstraat in Den Haag, de Watermunt in Rijswijk, de Liemerssingel en het Oosteinde in Den Haag (waar hij ook een auto stal) en tweemaal aan de Lange Dreef in Rijswijk.

De man is verslaafd, de afgelopen twintig jaar erg vaak veroordeeld voor woninginbraken en liep in een proeftijd toen hij opnieuw de fout inging. Dankzij DNA-matches en beelden kon hij met de acht feiten in verband worden gebracht.

De officier van justitie was duidelijk: ‘Het is echt tot hier en niet verder’, zo zei ze op zitting. Verdachte heeft langdurige behandeling en begeleiding nodig in een strak kader. Daarom eiste de officier de oplegging van de ISD-maatregel. Daarbij kunnen veelplegers maximaal twee jaar worden vastgehouden. De uitspraak is over twee weken.