Illegaal gokken leidt opnieuw tot straffen

In een onderzoek naar illegaal gokken in Haagse koffiehuizen en internetwinkels zijn vrijdag opnieuw straffen geëist en door de rechter opgelegd. Het was een tweede zittingsdag in het onderzoek 'Korenbloem', meer zittingsdagen volgen nog.

Het onderzoek 'Korenbloem' richtte zich op een aantal mannen die zich bezig zouden houden met het faciliteren van illegaal online gokken. Dat zouden ze gedaan hebben door computers en licenties voor online goksites te verstrekken aan tientallen koffiehuizen, cafés en internetwinkels.

Vandaag stonden drie eigenaren van koffiehuizen en internetwinkels voor de economische politierechter. Zij werden ervan verdacht in hun winkels online gokken te hebben aangeboden aan hun klanten. Dit is verboden in Nederland. Het Openbaar Ministerie eiste tegen hen geldboetes en werkstraffen. De rechter veroordeelde alle drie de eigenaren en legde straffen op van 1000 euro geldboete en een werkstraf van 80 uur, een geldboete van 2500 euro en een werkstraf van 80 uur en aan de laatste een werkstraf van 100 uur en verbeurdverklaring van een geldbedrag van 5.800 euro. Op de eerste zittingsdag waren al vier eigenaren van andere koffiehuizen en internetwinkels veroordeeld tot geldboetes en taakstraffen. Er zullen nog meer verdachten voor de rechter worden gebracht.

Illegale gokzuilen

De verdachten hadden in hun koffiehuizen, cafés en internetwinkels zogenoemde gokzuilen staan: een laptop of computer waarop bezoekers online konden gokken op bijvoorbeeld voetbalwedstrijden. Klanten konden hun inleg contant betalen aan de eigenaar en vervolgens op de computer gokken.

De eigenaar moest de winst die hij behaalde met het aanbieden van illegaal online gokken delen met de leden van gokorganisatie.

Gevaren

Het Openbaar Ministerie wees tijdens de zittingen opnieuw op de gevaren van het illegaal gokken. Om te beginnen werkten de verdachten gokverslaving in de hand. Gokschulden kunnen ook weer nieuwe criminaliteit in de hand werken, bijvoorbeeld om de schuld te kunnen afbetalen. Verder is illegaal gokken een bekende manier om geld wit te wassen of belasting te ontduiken.

De koffiehuizen en winkeltjes met illegale gokzuilen vervuilen ook de markt. Ze kunnen eigenlijk alleen bestaan door de winsten die met het gokken worden behaald. Daarmee zijn ze een oneerlijke concurrent voor andere koffiehuizen en winkeltjes.