Man rooft onder meer speeltoestel leeg

Een iets te grote kerel in een iets te krap speeltoestel. Dat valt natuurlijk op. Een nu 40-jarige verdachte werd in augustus 2017 aangehouden voor het openbreken van het muntvak. Dinsdag stond hij voor de rechter. Maar inmiddels wel met een flink aantal meer strafbare feiten.

Zowel op 18 als 19 augustus 2017 brak de man het muntvak van een speeltoestel open. De ene dag was het van een vliegtuigje waarin kinderen een vlucht konden maken, de volgende dag van een helikopter. Een klant zag het en gaf het door aan een medewerker van de supermarkt waar het helikoptertje voor de deur stond. Die wist de man te grijpen en over te dragen aan de politie.

Dat de verdachte het apparaat had open gebroken, was niet lastig te bewijzen. Hij was gezien en had bij zijn aanhouding ook nog eens de buit in handen: 51 muntjes van 50 cent. 'Dat was vast niet omdat hij zo veel vluchtjes in de helikopter wilde maken,' zei de officier van justitie op zitting.

Nog meer gestolen

De man stond vandaag terecht voor in totaal 16 strafbare feiten. Kennelijk was hij uit op het kleine geld, want sinds de speeltoestellen heeft hij ook inbraken gepleegd waar hij muntjes buitmaakte. Hij brak samen met anderen bijvoorbeeld een snoepautomaat open in een restaurant, gapte de collectebus weg bij een moskee en de spaarpot bij een bakkerij.

Maar op zijn tenlastelegging staan inmiddels ook een aantal inbraken in auto's, waar hij navigatiesystemen en zonnebrillen uit wegneemt. Als hij de volgende dag wordt aangehouden, heeft hij die nog bij zich in een plastic tasje. En in zijn kelderbox vindt de politie 39 fietsen, waarvan een deel bewijsbaar gestolen of geheeld is.

Wc-pot overstroomd

De officier van justitie neemt het verdachte zeer kwalijk dat hij zo veel strafbare feiten heeft gepleegd waarbij steeds enorme schade werd veroorzaakt. 'En waarvoor?' vroeg ze zich hardop af. 'Voor bijna niets.'

Ze eiste 20 maanden cel waarvan 5 voorwaardelijk. Onderdeel van de voorwaarden zou onder meer opname in een kliniek moeten zijn, waar hij zich kan laten behandelen voor een cocaïneverslaving.

Over twee weken doet de rechter uitspraak. Als hij een gevangenisstraf krijgt opgelegd is het te hopen dat hij daarover niet zo gefrustreerd raakt als over zijn aanhouding in 2017. Toen smeerde hij bij de politie zijn cel onder de poep en propte zijn beddengoed in de toiletpot, waardoor de cellengang overstroomd raakte.