Geen straf, wel tbs gevraagd voor dreigen met mes

De man die vorig jaar april meerdere bedreigen uitte met een mes, moet volgens het Openbaar Ministerie worden ontslagen van alle rechtsvervolging. Wel zou hij de maatregel tbs met dwangverpleging opgelegd moeten krijgen. De man was tijdens zijn daden volledig ontoerekeningsvatbaar, aldus de officier van justitie.

De officier van justitie volgt daarin de deskundigen, die stellen dat de verdachte - een 50-jarige Delftenaar - zijn daden pleegde onder invloed van wanen. Bij de man is al een kleine dertig jaar sprake van een chronisch psychotisch toestandsbeeld. Hij leeft in een voor hem bedreigende, psychotisch vertekende wereld. Soms draagt hij uit angst een mes op zak.

Zo ook die 16de april vorig jaar. Een juffrouw en haar schoolklas werden ook bedreigd, waarbij verdachte met het mes in hun richting wees. 'Zij had het idee dat de man onberekenbaar was,' schetste de officier van justitie in de zittingszaal donderdag de angst van de onderwijzeres. 'Ze was bang dat hij plotseling op hen in zou kunnen steken.' De officier van justitie noemde het een geluk dat dit niet is gebeurd. Voor dit incident riep de verdachte tegen een mevrouw op straat dat hij haar in de nek zou steken.

'Zorgwekkende zorgmijder'

Deskundigen noemen de verdachte een 'zorgwekkende zorgmijder'. Hij onttrekt zich aan behandeling en zou ook medicatie niet goed innemen. Ze achten elke vorm van reguliere zorg dan ook ontoereikend. De kans dat verdachte in herhaling valt is levensgroot.

De enige optie is daarom tbs met dwangverpleging. Het Openbaar Ministerie heeft de rechtbank dan ook gevraagd die op te leggen.