Afgeketste kogels maken twee gewonden

Een uitermate agressieve aanval door een 38-jarige Alphenaar in de zomer van 2017 leidde tot twee gewonden. Ze werden door kogels geraakt toen op het woonwagenkamp werd geschoten. Terwijl de verdachte naar eigen zeggen naar de grond schoot. Dat verdachte zou hebben gehandeld uit noodweer, is volgens het Openbaar Ministerie onzin.

Tussen de verdachte en een van de bewoners van het kamp sleept al jaren een vete voort, waarvan de oorsprong niet eens echt duidelijk is. De verklaringen daarover lopen uiteen. Wél is duidelijk dat de ruzie op 26 augustus 2017 tot een bizarre climax komt.

De verdachte zet die middag zijn auto stil op het dijkje naast het woonwagenkamp en begint vanaf die plek te schelden en tieren richting de vrouwen die daar buiten zitten bij de wagen. Verdachte roept onder meer dat hij op hen pist, en plast dan ook daadwerkelijk van de dijk. Dan stapt hij weer in en rijdt richting het woonwagenkamp.

Bijna aangereden

Op het woonwagenkamp komen de twee latere slachtoffers al samen richting de ingang gelopen. Een van hen heeft een ijzeren pijp gepakt. Wanneer de auto met hoge snelheid op hem af komt scheuren, weet hij nog net opzij te springen en slaat met de staaf een barst in de voorruit.

Ook de andere man wordt bijna aangereden, voordat de auto een scherpe bocht maakt en dan in een slootje belandt. Maar daarmee is het voor de verdachte nog niet klaar. Hij klimt uit zijn auto, pakt er een zwaard uit en begint in een loods auto's te beschadigen en banden lek te steken.

Drie schoten

De twee latere slachtoffers lopen met nog een paar anderen op de loods af, inmiddels bewapend met een knuppel en een staaf. Dan trekt de verdachte plots een vuurwapen, dat hij kennelijk al die tijd in zijn broeksband had. Hij lost drie schoten, naar eigen zeggen naar de grond. Toch wordt het slachtoffer in zijn knieholte geraakt de andere man in zijn bil.

De kogel die uit de knie is gehaald, daarvan stellen deskundigen dat die zo is vervormd dat hij moet zijn afgeketst. In elk geval deze kogel is dus afgevuurd richting de grond en daar afgeketst, een zogenoemd ricochet. Van de andere kogel is dit niet bekend: het is te riskant deze te verwijderen en röntgenfoto's hebben geen duidelijk beeld opgeleverd.

Geen noodweer

Volgens het Openbaar Ministerie kan geen sprake zijn van noodweer, zoals de verdachte stelt. Om te beginnen stoof de groep uiteen zodra zijn het wapen zagen. De twee slachtoffers zijn van achter geraakt, omdat zij zich naar eigen zeggen hadden omgedraaid en wegrenden. Er was dus geen reden voor de verdachte om te schieten.

Daarnaast heeft de verdachte zelf de situatie gecreëerd. Hij is zelf de confrontatie aangegaan. Hij heeft geprobeerd de slachtoffers aan te rijden en deed er vervolgens nog een schepje bovenop door in de loods vernielingen te gaan aanrichten.

Strafeis

Het Openbaar Ministerie vindt dat bewezen kan worden dat verdachte zich schuldig heeft gemaakt aan twee keer poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel door op de slachtoffers in te rijden met de auto, twee keer poging doodslag door het schieten, wapenbezit en een vernieling. De officier van justitie vroeg vrijdag op zitting aan de rechtbank om verdachte een gevangenisstraf van tien jaar op te leggen.

'Ik reken het de verdachte zwaar aan,' zei ze, 'dat hij op uiterst agressieve wijze de confrontatie meerdere malen heeft opgezocht. Weliswaar zijn in de dagen ervoor beledigende en bedreigende berichten over en weer gegaan, maar dat kan nooit rechtvaardigen wat verdachte heeft gedaan. Dit vond plaats op klaarlichte dag, op een woonwagenkamp waar veel mensen thuis waren. Velen van hen, ook kinderen, stonden te kijken toen hij zijn kogels afvuurde.'