Eis: celstraffen tot 47 maanden tegen inbrekersbende en helende juwelier

Vier mannen hoorden vandaag voor de Haagse rechtbank celstraffen tot 47 maanden tegen zich eisen. Zij worden verdacht van een reeks inbraken in 2016 in Den Haag, Rijswijk, Voorburg en Rijnsburg. Een vijfde man heeft volgens het OM zijn juwelierszaak in Den Haag gebruikt als dekmantel om de door hen gestolen sieraden te helen.

De zaak kwam aan het rollen doordat bij de juwelier regelmatig midden in de nacht de rolluiken omhoog gingen om een groepje jonge mannen binnen te laten. Uit het onderzoek dat volgde, kwam naar voren dat de vier mannen geregeld en in wisselende samenstellingen op dievenpad gingen.

De verdachten gingen volgens het OM routineus en radicaal te werk. Ze huurden een auto voor hun ‘werkzaamheden’, zochten huizen uit waarvan ze vermoedden dat veel te halen was en de bewoners niet thuis waren, verschaften zich met zogeheten ‘slotentrekkers’ toegang en haalden in mum van tijd die huizen compleet overhoop.

Om zo snel mogelijk van de ‘hete spullen’ af te zijn, gingen ze na hun ‘werk’ meteen langs bij de juwelier. Die nam de gestolen kostbaarheden af en bracht die vervolgens naar een smelterij, aldus het OM. Een boekhouding hield de juwelier nauwelijks bij, maar naar schatting van het OM heeft hem dit alleen al aan goud zo’n 100.000 euro opgeleverd.

In januari 2017 werden de verdachten aangehouden en werd het pand van de juwelier doorzocht. Volgens de officier van justitie was dat ‘een waar rovershol waar kussenslopen vol kostbaarheden, medailles, melktandjes en gehaakte schilderijen’ werden aangetroffen.

Hij vindt de inbraken en de heling wettig en overtuigend bewezen en wijst daarbij op de aangetroffen buit, de waarnemingen van het observatieteam van de politie, de peilgegevens van de mobiele telefoons die verdachten op inbraaklocaties plaatsen, de camerabeelden van de juwelier waarop zij te zien zijn en op de tapgesprekken. Opvallend daarbij is dat de verdachten spreken over ‘voetballen’ wanneer zij een nieuwe afspraak maken om op dievenpad te gaan. Ook benadrukte de officier dat de slachtoffers door toedoen van de verdachten veel spullen met grote emotionele waarde zijn kwijt geraakt.

De officier van justitie eiste wegens inbraak en deelneming aan een criminele organisatie tegen:

  • een 24-jarige Hagenaar 47 maanden cel;
  • een 23-jarige Hagenaar 42 maanden cel;
  • een 22-jarige Hagenaar 35 maanden cel;
  • een 25-jarige Hagenaar 23 maanden cel.

Tegen de juwelier die verdacht wordt van gewoonte-heling en valsheid in geschrifte, eiste de officier van justitie 24 maanden cel en drie jaar beroepsverbod.