Stelselmatige dief hoort celstraf eisen

Door steeds weer in te sluipen, steelt een 46-jarige vrouw uit Den Haag portemonnees. Vaak uit verpleeghuizen. Ze heeft inmiddels al een 31 pagina's tellend strafblad met vermogensdelicten. Vandaag stond ze opnieuw terecht, dit keer voor drie diefstallen uit een spreekkamer, verpleeghuis en woning. Volgens de officier van justitie is het nu maar eens het tijd voor een flinke straf.

Verdachte kreeg eerder een zogenoemde ISD-maatregel opgelegd. Een ISD-maatregel duurt in beginsel twee jaar en is bedoeld om stelselmatige daders een behandeling te bieden en veelvoorkomende criminaliteit terug te dringen. De maatregel werd in het geval van verdachte in 2017 al vroegtijdig beëindigd. Verdachte zegt zelf dat ze zonder enige nazorg op straat is gezet, 'als roepende in de woestijn zonder dat iemand haar hielp'. De officier van justitie heeft een ander beeld hoe dat zover is gekomen en stelt dat ze de voor haar noodzakelijke klinische behandeling heeft geweigerd. 'Er was geregeld dat zij deze vrijwillig kon ondergaan, maar verdachte wilde niet en vond het niet nodig', aldus de officier van justitie. 'En nu staan we hier opnieuw met soortgelijke feiten.'

Het eerste feit speelt zich af in Assen, waar de vrouw op 10 juli 2017 uit een woning een portemonnee met 95 euro meeneemt. Op camerabeelden is te zien hoe ze daarna in drie winkels ook nog voor 35,78 euro contactloos pint met een bankpas uit de portemonnee. Vervolgens neemt ze op 7 september 2017 een portemonnee mee uit een spreekkamer in het Reinier de Graafziekenhuis in Voorburg. Met een creditcard uit de portemonnee neemt ze 3.000 euro op. In november steelt ze nog twee portemonnees in een verpleeghuis in Wassenaar, daarin zit 115 euro. Met een bankpas uit de portemonnee betaalt ze voor 39,90 euro.

De officier van justitie vindt dat nu alleen een aanzienlijke gevangenisstraf nog op zijn plaats is en eist daarom 18 maanden cel waarvan 6 voorwaardelijk. Als bijzondere voorwaarden dient de verdachte met de reclassering in contact te blijven, een enkelband te krijgen en een verbod om te komen in verpleeg- en verzorgingshuizen. Over twee weken doet de rechter uitspraak.