Eis: tot zeven jaar cel voor liquidatiepoging Den Haag

Een celstraf van zeven jaar. Dat eiste de officier van justitie vandaag tegen een 20-jarige Hagenaar. Hij wordt ervan verdacht op 22 augustus 2016 nabij het zogeheten Puntpark een jongeman in de borst te hebben geschoten. Deze overleefde het ternauwernood. Ook een medeverdachte hoorde een celstraf van zeven jaar tegen zich eisen.

Het slachtoffer en één van de vier verdachten – een 22-jarige Hagenaar – hadden ruzie over het vriendinnetje van de 22-jarige. Duidelijk is dat het slachtoffer daarbij de 22-jarige heeft geslagen. Deze besloot daarop om samen met zijn vrienden verhaal te gaan halen.

Met zijn vieren reden zij in een auto naar het Puntpark waar het latere slachtoffer en diens broer zich op dat moment bevonden. Met bedekte gezichten stapten zij uit en renden naar het slachtoffer en zijn broer. Die probeerden te vergeefs te vluchten. De broer kreeg klappen, maar het slachtoffer werd meteen in de borst geschoten, vlak boven het hart. Vervolgens gingen de vier er weer vandoor, het slachtoffer voor dood achterlatend. Wonderwel wist men in het ziekenhuis zijn leven te redden.

Korte tijd later hield de politie de vier verdachten aan. Ook al hadden zij hun gezichten gedeeltelijk bedekt, ze waren toch herkend door het slachtoffer, diens broer en verschillende getuigen, onder andere op basis van hun kleding. Ook zijn er camerabeelden.

Tijdens de zitting benadrukte de officier van justitie hoe het gedrag van de jonge verdachten de hele buurt diep geschokt heeft: “Er is vanaf zeer korte afstand geschoten, waarbij het slachtoffer ook daadwerkelijk in de borststreek is geraakt En dat vlakbij een parkje waar ook kinderen spelen.”

Volgens de officier is een 20-jarige verdachte degene geweest die de trekker heeft overgehaald. Zij komt tot die conclusie op basis van de verklaringen; forensisch bewijs is er niet. De officier eiste tegen hem zeven jaar cel voor poging moord. Volgens haar is er duidelijk sprake geweest van voorbedachte rade. Zo heeft hij onder meer een wapen bij zich gestoken en zijn gezicht bedekt. Ook rende hij meteen op het slachtoffer af en schoot hem pardoes neer.

Tegen de 22-jarige Hagenaar – met wie het slachtoffer aanvankelijk ruzie had – eiste de officier ook zeven jaar cel voor het medeplegen van een poging moord. Aangezien de schutter geen enkele band had met het slachtoffer, moet het wel op initiatief van de 22-jarige zijn geweest dat er verhaal gehaald werd en ook hoe dat gebeurde. De 22-jarige stelt echter dat het de bedoeling was om het slachtoffer ‘slechts’ in elkaar te slaan. Maar gezien het gedrag van de schutter (die een wapen bij zich had en recht op zijn doel afging), vindt de officier dit volstrekt onaannemelijk.

Tegen een 29-jarige Hagenaar eiste de officier 30 dagen cel (waarvan 20 dagen voorwaardelijk). Hij heeft zich volgens haar schuldig gemaakt aan mishandeling van de broer. Ook is hij op YouTube-filmpjes te zien met nep-wapens wat valt onder verboden wapenbezit. Omdat niet bewezen kan worden dat hij van tevoren op de hoogte was van het plan van de 20-jarige en de 22-jarige om het slachtoffer neer te schieten, vraagt zij voor hem vrijspraak van medeplegen poging moord. Hetzelfde geldt voor een 28-jarige verdachte; ook voor hem vroeg zij vrijspraak van medeplegen poging moord.