Celstraf geëist voor mishandeling en bedreiging

Het Openbaar Ministerie eist 30 maanden cel waarvan 15 voorwaardelijk tegen een 41-jarige man uit Leiden voor meerdere mishandelingen, vuurwapenbezit, bedreiging en vernieling. Op 25 juli 2016 sloeg hij de zus van zijn toenmalige vriendin met een honkbalknuppel, op 22 mei van 2017 bedreigde en sloeg hij op een terras een vriend met een kapotgeslagen bierflesje en op 9 augustus 2017 heeft hij zijn nieuwe vriendin geslagen en haar keel dichtgeknepen.

Uit het dossier blijkt dat verdachte kenmerken van een persoonlijkheidsstoornis heeft. Als hij dan ook nog verschillende middelen gebruikt, zoals drugs, anabolen en alcohol, neemt de agressie alleen maar toe en kan hij zichzelf moeilijk in de hand houden. Het recidivegevaar is hoog en om dit gevaar tegen te gaan moet er een behandeling komen en gestopt worden met middelengebruik.

TBS is juridisch niet haalbaar. Ook niet vanwege de weigerende houding van verdachte. Daarom is het volgens de officier noodzakelijk dat de rechtbank een fors voorwaardelijke straf oplegt, waarbij behandeling met een verplichte opname van maximaal 12 maanden één van de voorwaarden kan zijn. Werkt verdachte niet mee, dan zal hij de volledige 30 maanden moeten uitzitten.

De officier van justitie noemt het noodzakelijk dat de maatschappij wordt beschermd. 'Want werkelijk iedereen in zijn omgeving loopt gevaar. Of je nu zijn vriendin bent, de zus van de vriendin, de moeder of zijn vriend. Als meneer ontploft, gaat hij in het rood en daar blijft hij heel lang.'

Bij zijn aanhouding op 25 juli 2016 zag de politie zich zelfs genoodzaakt verdachte neer te schieten.