Eis: vier jaar cel voor steken van vier personen in Lisse

Vier jaar cel. Dat eiste de officier van justitie vandaag tegen een 26-jarige Lissenaar. Hij zou in de nacht van 23 op 24 januari 2016 in Lisse drie mannen en een vrouw met een mes hebben gestoken. De verdachte beroept zich op noodweer, maar daar kan volgens de officier van justitie geen sprake van zijn.

Het steekincident vond plaats bij een muziekfeest van de carnavalsvereniging De Gaapstokken in de Ter Speckehal in Lisse. Twee broers (latere slachtoffers) kregen bij de toiletten woorden met de verdachte. Even later kwamen ze elkaar weer tegen in de zaal en ging de discussie verder. Een vriend van de broers en de vriendin van de verdachte waren daar ook bij.

Duidelijk is volgens de officier dat op een gegeven moment de vriend van de broers de vriendin van de verdachte heeft geduwd. De verdachte reageert hierop door een mes te trekken en de vriend in zijn nek en schouder te steken. De vriendin van de gestoken man probeert daarop de twee van elkaar te scheiden en loopt daarbij eveneens een verwonding op.

Daarop neemt een van de broers de verdachte van achteren in een nekklem. In reactie daarop steekt de verdachte hem zes keer in zijn rug en arm. Terwijl de verdachte wild om zich heen steekt, raakt hij ook de andere broer met het mes op diens slaap, een zeer kwetsbare plek. Als de politie arriveert, arresteert zij de verdachte. De vier gestoken personen moeten voor behandeling naar het ziekenhuis.

Volgens de officier van justitie had het met de slachtoffers veel slechter kunnen aflopen. Zij is ook niet onder de indruk van het beroep op noodweer door de verdachte. Die stelt dat hij zijn vriendin en zichzelf op deze manier moest verdedigen. “De verdachte had na het duwen van zijn vriendin haar ook kunnen meenemen en weglopen. Zijn handelingen waren niet nodig om zijn vriendin te ontzetten of te beschermen”, aldus de officier. Bovendien, stelt zij: “steken met een mes staat zelden in verhouding tot een puur fysieke aanval.”

Zij vindt dan ook dat de verdachte schuldig is aan twee pogingen doodslag (namelijk op de vriend van de broers en op de broer die zes keer is gestoken), een poging toebrengen zwaar lichamelijk letsel (voor het verwonden van de andere broer aan zijn slaap) en een mishandeling (voor de lichte verwonding die de vriendin van de vriend heeft opgelopen). Voor dit geheel aan feiten eist zij een gevangenisstraf van vier jaar..