Gouwenaars vast voor grote reeks woninginbraken

Vier mannen uit Gouda zijn onlangs aangehouden voor een grote reeks inbraken in het hele land. Voornamelijk ouderen waren slachtoffer, de inbrekers kwamen 's nachts tot in hun slaapkamer op zoek naar geld en sieraden.

Sinds september zijn de twee hoofdverdachten (20 en 21 jaar) geregeld op pad gegaan, steeds in wisselende samenstelling met nog andere mannen. Vaak pleegden ze meerdere inbraken in één nacht. De hoofdverdachten zijn volgens het Openbaar Ministerie nu aan acht inbraken te linken, een 24-jarige medeverdachte zou daar zes keer bij zijn geweest en een 21-jarige verdachte vijf keer. Er zijn nog tientallen andere inbraken in onderzoek, er zijn aanwijzingen dat zij ook hiervoor verantwoordelijk zijn.

De inbrekers waren bijzonder brutaal. Voor betrekkelijk weinig buit waren ze bereid tot in de slaapkamers van hun slachtoffers op zoek te gaan naar geld en sieraden. Eén mevrouw werd er wakker van en heeft doodsbang gedaan alsof ze nog sliep, bij een ander werd met een zaklamp in het gezicht geschenen en domweg gevraagd waar het geld was. Weer een andere dame ontdekte pas 's ochtends bij het opstaan dat er kennelijk mensen in hun kamer waren geweest.

De hoofdverdachten en hun 24-jarige medeverdachte zijn op 23 november aangehouden, vorige week volgde de 21-jarige medeverdachte. Zij hebben de eerste periode in beperkingen vastgezeten, die zijn donderdag opgeheven. De verdachten zijn bekenden van de politie, ze maken deel uit van de Goudse Top-60. Deze groep met name jonge criminelen heeft extra aandacht van de gemeente, politie en het Openbaar Ministerie.

Mogelijk volgen nog meer aanhoudingen.