Mislukt: telefoonmaatschappij oplichten met nep-politiebrieven

Met vervalste politiebrieven probeerde een 55-jarige Haagse haar telefoonmaatschappij en hypotheekverstrekker te verleiden tot het kwijtschelden van haar schulden. Het Openbaar Ministerie eiste 80 uur werkstraf en 2 weken celstraf wegens oplichting en valsheid in geschrifte. De politierechter legde uiteindelijk alleen de voorwaardelijke celstraf op, omdat hij haar mentaal niet in staat acht te werken. De schulden blijven wel openstaan.

De vrouw had schulden bij haar telefoonmaatschappij en hypotheekverstrekker. Toen haar betalingen stokten, kregen deze brieven van de 'politie' dat in het kader van een lopend onderzoek naar identiteitsfraude beslag was gelegd op bankrekeningen. De betalingen zouden daarom voorlopig via de politie lopen.

De brieven waren kunstig in elkaar geknipt en geplakt, met onder meer een politielogo dat de vrouw kopieerde van een brief die ze jaren eerder zelf eens van de politie had gehad. Ook het registratienummer creƫerde ze op die manier. Echter gebruikt de politie deze registratienummers al een aantal jaren niet meer. Ook door spelfoutjes, taalgebruik en details in het gekopieerde logo viel uiteindelijk op dat de brieven nep waren. De vrouw was zelf niet bij de zitting aanwezig. Vanwege een sterfgeval in de familie vroeg ze om uitstel van haar zaak. De beloofde rouwkaart als bewijs kwam echter nooit, dus besloot de rechter de zitting gewoon door te laten gaan.