Eis: één jaar cel voor onder andere oplichting van autobedrijven

Drie auto’s verduisterd, verschillende keren benzine getankt zonder te betalen en in twee Bed & Breakfast’s gelogeerd met achterlating van de rekening. De 61-jarige, voormalige inwoner van Lisse leefde er goed van, ook al trok hij nooit zijn portemonnee. Vandaag eiste de officier een jaar cel tegen hem. Onvoorwaardelijk.

In de rechtszaal heeft de verdachte bij alles zijn woordje klaar. Het is allemaal een misverstand, hij heeft het niet zo gezegd of er zouden getuigen zijn die kunnen verklaren dat het anders zit. Maar de officier van justitie is niet onder de indruk. “Het is niet de eerste keer dat u hier staat voor oplichting. Het lijkt wel of u in een andere werkelijkheid leeft. Uw leven is één grote leugen.”

De officier ziet een patroon in het optreden van de verdachte. Die meldde zich in november en december 2016 bij autobedrijven in achtereenvolgens Volendam, Hoorn en Landsmeer met telkens het verhaal dat zijn Mercedes in de kreukels lag. Of hij die bij het autobedrijf in kwestie kon laten herstellen en in de tussentijd een andere auto mee kon krijgen. De Mercedes zou dan vanaf de Duitse grens naar het autobedrijf worden gesleept.

Door zijn overtuigende manier van praten en betrouwbare uiterlijk stemden de autobedrijven daarin toe. Drie keer kreeg hij een auto mee, drie keer werd er geen Mercedes aangevoerd en drie keer was hij onbereikbaar als de autobedrijven belden waar de Mercedes en hun auto’s toch bleven. Uiteindelijk werden de auto’s op verschillende plekken uitgewoond teruggevonden.

Die ‘gratis’ auto’s hadden natuurlijk wel benzine nodig. Dat tankte de verdachte verschillende keren bij benzinestations in Hillegom, Hoofddorp en Amsterdam en reed daarna zonder betalen weg. En er moest natuurlijk geslapen worden. In het weekend deed hij dat bij zijn – inmiddels ex - vriendin in Lisse. Want dan was volgens zijn verklaring ‘de kans om opgepakt te worden kleiner’. Maar hij streek ook neer in een B&B in Lisse en een in Landsmeer. Ook daar vertrok hij met achterlating van de rekening. Uiteindelijk werd hij op 9 december 2016 door de politie aangehouden.

De verdachte verklaart over al deze feiten óf anders dan de aangevers, óf kan het zich niet herinneren, óf is in zijn woorden: ‘emotioneel niet in staat te antwoorden’. Maar volgens het OM is wettig en overtuigend bewezen dat hij de feiten gepleegd heeft. Omdat de officier de kans op herhaling groot acht, eist hij een gevangenisstraf van 12 maanden. Ook moet verdachte van de officier een schadevergoeding betalen van bijna 1.300 euro.