Grote hoeveelheid gestolen fietsen geheeld: OM eist celstraf

Een grote hoeveelheid gestolen fietsen zou een 57-jarige man uit Amsterdam hebben verhandeld. Vandaag moest hij voor de rechter komen en eiste het Openbaar Ministerie 4 jaar cel. Volgens de officier van justitie ging de verdachte 'zeer bedrijfsmatig te werk' vanuit onder meer een loods in Alphen aan den Rijn. Naast de celstraf vroeg de officier van justitie om de crimineel verkregen winsten te ontnemen en verdachte te veroordelen tot nog eens twee maanden cel die hij in een eerder proces voorwaardelijk opgelegd had gekregen.

De fietsen werden in een loods opgeknapt en voorzien van een nieuw framenummer. Dit leverde een behoorlijke administratie op, waarin verdachte probeerde bij te houden welke nummers hij nog veilig kon gebruiken. Rond zijn woning moet hij tientallen fietsen gestald hebben, want meerdere getuigen zien hoe hij geregeld rondloopt en foto's maakt van fietsen.

De foto's zijn waarschijnlijk voor Marktplaats. Onder een valse naam, gebruikmakend van tientallen telefoons, worden 976 advertenties geplaatst. Of daar dubbelingen tussen zaten is niet meer na te gaan - Marktplaats kan de foto's niet meer aanleveren. Maar gelet op de professionele aanpak, vindt de officier van justitie het getal helemaal niet ongeloofwaardig. 'En verdachte heeft zelf geen enkele duidelijkheid willen geven.' Van 344 fietsen valt volgens de officier van justitie te bewijzen dat verdachte ze heeft verkocht.

Hoe verdachte aan de fietsen kwam is niet bekend. Daarvoor zijn amper aanwijzingen gevonden. Het lijkt er wel op dat zijn handel in ieder geval bij een of meerdere fietsendieven in Amsterdam vandaan kwam. Een aantal gestolen fietsen is naar de hoofdstad te herleiden en verdachte had daar zijn sociale netwerk.

In de strafeis houdt het Openbaar Ministerie er rekening mee dat verdachte een lange geschiedenis van strafbare feiten heeft. Slechts een maand na het uitzitten van zijn laatste gevangenisstraf hield hij zich alweer bezig met de verkoop van gestolen fietsen. 'Er kan nauwelijks worden gezegd dat hij een oprechte poging heeft gedaan om deze keer een delictloos bestaan op te bouwen', aldus de officier van justitie.