Jeugddetentie geëist tegen jonge verdachten brandstichting Molenwijk

Het Openbaar Ministerie eist straffen tot 292 dagen jeugddetentie en jeugd-tbs tegen zes jongens voor het stichten van een reeks autobranden in de Haagse Molenwijk. Vorig jaar mei gingen daar meerdere auto's in vlammen op. Volgens de officier van justitie werd de wijk 'geteisterd en geterroriseerd' door de verdachten, die toen 15 tot 17 jaar oud waren, en die voor in ieder geval zes autobranden verantwoordelijk kunnen worden gehouden.

De autobranden leidden tot flinke onrust in de Haagse Molenwijk, in de stad Den Haag en bij de autoriteiten. Er was veel commotie in de buurt en er werden speciale bijeenkomsten georganiseerd om onrust bij bewoners zo veel mogelijk weg te nemen. De politie en buurtvaders surveilleerden extra in de wijk.

De branden werden laat op de avond gesticht en meestal op dezelfde manier: er werd een autoruit ingeslagen waarna iets brandends in de auto werd gegooid. De verdachten bleken hierover op social media met elkaar te praten. Ze schepten onderling op over hun 'prestaties'.

De officier van justitie vindt het heel kwalijk dat geen van de verdachten op zitting verantwoordelijkheid heeft genomen of een verklaring heeft afgelegd. Tegen een verdachte die ze aan drie branden kan koppelen eist ze 292 dagen jeugddetentie en jeugd-tbs, tegen de anderen een deels voorwaardelijke jeugddetentie. Wel vindt de officier van justitie bij de meeste verdachten alleen 'kale' jeugddetentie niet genoeg. Sommigen zouden behandeling moeten ondergaan in verband met gedragsproblematiek, of begeleiding moeten krijgen van de jeugdreclassering, om hun leven weer op het rechte pad te krijgen.

De verdachten stonden de afgelopen dagen op een besloten zitting voor de kinderrechter. De rechtbank doet op 14 juli in alle zaken uitspraak.