Eis: tot vijfeneenhalf jaar cel voor inbraakgolf in Krimpenerwaard

“Yo check internet nieuws, hahaha”. Dat sms’te de ene inbraakverdachte aan de andere naar aanleiding van berichten over een inbraakgolf in de Krimpenerwaard. Kennelijk hadden ze plezier in hun ‘werk’. Het OM houdt hen en drie mede-verdachten verantwoordelijk voor een reeks inbraken in januari, februari en maart 2016. Vandaag hoorden zij voor de Haagse rechter celstraffen tot vijfeneenhalf jaar tegen zich eisen.

Vanaf begin 2016 was er een grote toename van inbraken in de gemeente Krimpenerwaard. In het bijzonder in Krimpen aan de Lek, Krimpen aan de IJssel, Lekkerkerk en Ouderkerk aan de IJssel. De daders bleken met name uit te zijn op electronica, zoals laptops, notebooks, tablets, beamers, televisies en beeldschermen. Maar ook het contant geld dat ze tegenkwamen,  ging mee, waaronder een collectebus van het KWF Kankerfonds.

De meest in het oog springende inbraken vonden plaats in een bejaardenhuis in Krimpen aan de Lek. Terwijl de bewoners sliepen, werd hun woning met een loper geopend, binnengeslopen en doorzocht. Sommige bewoners werden wakker en kwamen oog in oog met de inbrekers te staan. Dit bracht de inbrekers niet tot bezinning; ze openden gewoon de volgende kamer. Dat deden ze zo elf keer in één nacht.

Verder werd er onder meer drie keer ingebroken in dezelfde antikraakwoning in Krimpen aan de Lek en drie keer bij hetzelfde cafetaria in Lekkerkerk. Scholen, bedrijven, scoutingverenigingen, een kerk; ze kwamen allemaal aan de beurt. Dit leidde tot veel onrust in de Krimpenerwaard.

De politie onderzocht beschikbare camerabeelden (onder andere van bedrijven) rond een aantal inbraken. Daarop kwamen geregeld twee mannen voor met een vergelijkbaar signalement. Vaak werden ze gezien in combinatie met een Opel Corsa en later een Opel Tigra. Via die auto’s kwam de recherche een 28-jarige man op het spoor die verbleef in de Goudse woning van zijn 23-jarige vriendin. Haar Opel Tigra werd voorzien van een peilbaken en kort daarop – op 12 maart 2016 – was er voldoende bewijs om de 28-jarige man aan te houden. Hij wordt verdacht van 21 inbraken en 14 pogingen daartoe.

Drie dagen later werd ook zijn vriendin aangehouden voor betrokkenheid bij vier (pogingen) inbraak en heling. Nog weer later volgde de aanhouding van een 28-jarige Rotterdammer (op verdenking van 15 inbraken en 14 pogingen daartoe), een 36-jarige Leidenaar (op verdenking van medeplegen van 4 inbraken) en een 30-jarige Rotterdammer (op verdenking van heling van gestolen goederen).

Volgens het OM is er ruim voldoende bewijs tegen het vijftal, ook al doen de mannen er het zwijgen toe. Zo was de Opel Corsa en later de Opel Tigra van de vriendin ook in gebruik bij haar vriend en zijn die auto’s geregeld gesignaleerd in de nabijheid van inbraken. Het peilbaken en de verkeersgegevens van hun mobiele telefoons plaatsen sommige verdachten herhaaldelijk in de nabijheid van inbraken. In een school waar is ingebroken, is DNA aangetroffen van de 28-jarige Gouwenaar. Tot slot heeft de (zwangere) vriendin uitgebreid verklaard over de inbraken. Om die reden heeft de 28-jarige Rotterdammer haar en haar toekomstige kind vanuit de gevangenis met de dood bedreigd, iets waarvoor hij ook terecht staat.

Tijdens de zitting noemde de officier van justitie de hoeveelheid inbraken die in korte tijd is gepleegd ‘schrikbarend’ en ‘van een ongekende brutaliteit’. “Soms zaten er slechts minuten tussen twee inbraken”, aldus de officier. Zij eiste tegen de 28-jarige Gouwenaar en zijn Rotterdamse leeftijdsgenoot vijfeneenhalf jaar cel, tegen de 36-jarige Leidenaar 12 maanden cel, tegen de vriendin van de Gouwenaar 200 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijke celstraf (onder meer omdat zij openheid van zaken heeft gegeven) en tegen de Rotterdamse heler 70 uur werkstraf.