Eis: tot 18 maanden cel voor kidnapping en poging afpersing

'Als ik vandaag geen geld zie, breek ik je neus. Als ik je vind neem ik je mee.' Dat kreeg een Schoonhovenaar te horen van zijn stiefbroer, en zo geschiedde. Op zaterdag 25 februari 2017 werd hij in een auto getrokken en mishandeld. Hij had zich laten overhalen drugs te dealen, maar zijn voorraad was op onverklaarbare wijze verdwenen. Daar was de stiefbroer boos om. Tegen hem eist de officier van justitie 18 maanden cel waarvan 6 voorwaardelijk.

De Schoonhovenaar had zich door zijn stiefbroer laten overhalen om drugs te gaan dealen. Hij kreeg een voorraad die hij veilig dacht te verstoppen. Maar toen hij enig moment zijn voorraad weer wilde aanspreken, bleek die plots verdwenen. Tot grote woede van zijn stiefbroer, een 21-jarige inwoner van Lopik. Die verstuurde daarop meerdere dreigberichtjes.

Toen de stiefbroer enkele dagen later met zijn 32-jarige buurman en een 21-jarige vriend over straat reed, zag hij het slachtoffer in het bijzijn van enkele vrienden. Hij besloot de daad bij het woord te stellen en sommeerde zijn vriend, die reed, de auto te stoppen. Hij en de buurman trokken het slachtoffer de auto in, tot grote schrik van diens vrienden.

Ze namen hem mee naar een afgelegen weiland waar hij werd geslagen en geschopt. De buurman schroomde niet om de verdachte een handje te helpen. Het slachtoffer kreeg te horen dat - als hij niet binnen vier dagen met 400 euro op de proppen zou komen - hij zouden beginnen met zijn vingers en neus te breken: 'En dan zien je vrienden en familie je nooit meer terug'. Uiteindelijk werd de Schoonhovenaar bij een bushalte weer uit de auto gezet.

De officier van justitie legde de drie verdachten kidnapping en poging tot afpersing ten laste. Zij was geschokt dat de drie voor een paar honderd euro bereid bleken iemand de schrik van zijn leven te bezorgen.

Tegen 21-jarige stiefbroer eiste de officier 18 maanden cel waarvan 6 voorwaardelijk. Tegen de buurman, die in mindere mate ook geweld heeft gebruikt, eiste ze 10 maanden cel. De 21-jarige vriend, zonder vaste woon- of verblijfplaats, heeft volgens de officier van justitie voornamelijk auto gereden. Tegen hem eist ze 200 uur werkstraf en 2 maanden voorwaardelijke gevangenisstraf.