Tot 25 maanden cel geëist tegen vijf inbrekers in regio Den Haag - Rotterdam.

Een 55-jarige Hagenaar, een 24-jarige Rotterdammer en drie Algerijnen (van 41, 44 en 46 jaar) stonden vandaag voor de Haagse rechter in verband met een serie inbraken en heling van gestolen goederen. Volgens de officier van justitie pleegden zij - tussen oktober 2016  en januari 2017 - in wisselende samenstellingen inbraken in Den Haag en Rotterdam. Zij eiste straffen tot 25 maanden tegen de mannen.

De Haagse politie kwam de inbrekers op het spoor doordat het aantal inbraken in september vorig jaar plotseling steeg. Daarbij viel de manier waarop de inbrekers te werk gingen, op. Zij trapten op klaarlichte dag voordeuren in en gristen dan snel wat spullen mee. Het groeiend aantal inbraken viel samen met de invrijheidstelling van de 55-jarige Hagenaar die zijn straf voor eerdere, vergelijkbare inbraken had uitgezeten.

De politie besloot daarop de 55-jarige Hagenaar in de gaten te houden. Uit onder meer getapte telefoongesprekken en observaties volgde dat er een samenwerkingsverband was tussen meerdere verdachten. Twee van hen - de 24 jarige Rotterdammer en een 41-jarige Algerijn - spraken telefonisch af om op 27 oktober 2016 'een rondje te lopen' (zoals zij het noemden) door Rotterdam. Dit leidde ertoe dat de politie hen beiden op heterdaad bij inbraak kon aanhouden.

Hierop volgde de doorzoeking van een Rijswijkse woning waar de 41-jarige Algerijn verbleef. Behalve veel gestolen spullen werden daar ook de 44-jarige Algerijn en de 46-jarige Algerijn aangetroffen. Het DNA van de 44-jarige Algerijn matchte met sporen die bij een inbraak in Den Haag uit mei 2016 waren aangetroffen.

De 55-jarige Hagenaar werd uiteindelijk in januari 2017 aangehouden. Bij die gelegenheid was de inbreker betrapt door een 14-jarige jongen die vanuit zijn slaapkamer naar de woonkamer kwam toen hij geluid hoorde. De inbreker bedreigde de jongen met: 'Stop hier of ik schiet' en rende vervolgens weg met medeneming van een brillenkoker. De inbreker werd aangehouden door een buurman van de jongen en zijn DNA werd aangetroffen op de weggenomen brillenkoker.

Volgens de officier van justitie is het aannemelijk dat de vijf verdachten verantwoordelijk zijn voor een lange reeks inbraken in de regio. Maar de zaak beperkt zich tot het beperkte aantal misdrijven waarvoor de politie bewijzen heeft gevonden.

• Tegen de 55-jarige Hagenaar eiste de officier van justitie 18 maanden gevangenisstraf. Hij wordt verdacht van één inbraak in Den Haag waarbij hij een 14-jarige jongen heeft bedreigd.

• Tegen de 41-jarige Algerijn eiste de officier van justitie 25 maanden gevangenisstraf. Hij wordt verdacht van vier inbraken in Den Haag en Rotterdam en heling van goederen.

• Tegen de 24-jarige Rotterdammer eiste de officier van justitie 9 maanden gevangenisstraf. Hij wordt verdacht van drie inbraken in Den Haag en Rotterdam en van diefstal van een rugtas uit de trein van Rotterdam naar Delft.

• Tegen de 44-jarige Algerijn eiste de officier van justitie 7 maanden gevangenisstraf. Hij wordt verdacht van één inbraak in Den Haag en heling van gestolen goederen.

• Tegen de 46-jarige Algerijn eiste de officier van justitie 102 dagen gevangenisstraf. Hij wordt verdacht van heling van gestolen goederen en als ongewenst vreemdeling in Nederland verblijven.