OM eist 14 jaar cel wegens dodelijk schietincident Hogevecht Amsterdam Zuidoost

De officier van justitie heeft vanmiddag een celstraf van veertien jaar geëist tegen een 29-jarige man uit Amsterdam die ervan verdacht wordt in augustus 2019 op de Hogevecht in Amsterdam Zuidoost een 28-jarige man te hebben doodgeschoten. De officier acht doodslag bewezen.

Het schietincident vond plaats in de vroege avond van 8 augustus 2019, diezelfde avond overleed het slachtoffer in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De verdachte die vandaag voor de rechter stond, meldde zich twee dagen later bij de politie. Bij zijn tweede verhoor bekende hij het slachtoffer hebben neergeschoten. Zijn bekentenis wordt door camerabeelden ondersteund.

Verdachte heeft in zijn verhoren aangegeven dat hij 1200 euro schuldig was aan het slachtoffer. Hij heeft in biljetten van 50 euro dat bedrag terugbetaald, maar bij natellen constateerde het slachtoffer dat het 50 euro te weinig was. Op camerabeelden is te zien dat verdachte en slachtoffer vervolgens ruzie maken. Uiteindelijk geeft het slachtoffer de verdachte een duw, en even later schiet verdachte hem neer.

De officier in haar requisitoir: “Verdachte heeft op klaarlichte dag het slachtoffer neergeschoten vanwege een geschil om 50 euro. Dat een geschil om 50 euro het slachtoffer het leven heeft gekost is afschuwelijk. Verdachte heeft met één schot niet alleen abrupt een einde gemaakt aan het leven van het slachtoffer, maar ook het leven van zijn directe nabestaanden, onder wie zijn moeder en zijn dochtertje van zes jaar oud, verwoest.”