Verdachte steekincident Amsterdam Centraal voorgeleid aan RC

Vanmiddag is de 19-jarige man die ervan verdacht wordt afgelopen vrijdagmiddag 31 augustus twee Amerikaanse toeristen op het Centraal Station van Amsterdam te hebben neergestoken in het ziekenhuis met behulp van een tolk voorgeleid aan de rechter-commissaris. De officier van justitie heeft de inbewaringstelling voor een periode van veertien dagen gevorderd. De rechter-commissaris heeft die vordering toegewezen.

De verdachte, een man van Afghaanse afkomst met een Duitse verblijfsvergunning, is, zo blijkt uit het onderzoek, op vrijdagmorgen kort voor het middaguur met een internationale trein vanuit Duitsland aangekomen op het Centraal Station in Amsterdam. Kort na het middaguur stak hij twee mannen, beiden 38 jaar oud, neer. Hij heeft, zo heeft hij verklaard, de slachtoffers willekeurig gekozen, hij wist niet dat het Amerikaanse toeristen waren.

De politie, die zeer snel ter plaatse was, heeft de man neergeschoten en vervolgens aangehouden.

Op verzoek van het Nederlandse OM hebben de Duitse autoriteiten de woning van de verdachte in Duitsland doorzocht. Diverse gegevensdragers zijn inbeslaggenomen, die worden nader onderzocht.

Uit de verklaringen die verdachte tot nu toe heeft afgelegd wordt duidelijk dat de man een terroristisch motief had bij het plegen van zijn daden en dat hij ook daarvoor naar Nederland is gekomen. Hij is van mening, zo blijkt uit zijn verklaringen, dat in Nederland ‘de profeet Mohammed, de Koran, de Islam en Allah veelvuldig worden beledigd’. Hij noemt daarbij onder meer de heer Wilders, maar over de cartoonwedstrijd heeft hij niks gezegd. Er is tot nu toe geen enkele aanwijzing dat de verdachte met anderen zou hebben samengewerkt.

De verdachte zal psychologisch en psychiatrisch worden onderzocht.

De verdachte ligt nog in het ziekenhuis waar hij aan zijn verwondingen wordt behandeld. Ook de beide slachtoffers liggen nog in het ziekenhuis.