Cel- en werkstraffen geëist wegens fatale vechtpartij op de Wallen
Vandaag hebben de officieren van justitie de strafeisen bekendgemaakt in de strafzaak tegen acht mannen die verdacht worden van betrokkenheid bij een fatale vechtpartij op de Amsterdamse Wallen op zaterdagavond 3 september 2016. De 32-jarige Robert Gerritsen uit Voorthuizen liep daarbij ernstig hersenletsel op en overleed de volgende dag in het ziekenhuis aan zijn verwondingen. De officieren eisten cel- en werkstraffen tegen zes verdachten. Tegen twee verdachten vorderden de officieren vrijspraak.
Uit de vele camerabeelden die van de vechtpartij beschikbaar zijn en op basis van diverse getuigenverklaringen is duidelijk geworden dat twee groepen – drie Roemenen en vijf mannen uit Voorthuizen - die bewuste zaterdagavond slaags met elkaar raakten. Over en weer wordt er geslagen en geschopt, getuigen zien een zeer heftige knokpartij. Het lijkt erop dat een toevallige botsing tussen een van de Roemenen en een van de Voorthuizenaren de aanleiding tot de vechtpartij is geweest.
Op basis van beelden en medische rapporten is vastgesteld dat Robert Gerritsen is overleden door geweld dat is uitgeoefend op zijn achterhoofd. De beelden laten zien dat de 22-jarige Roemeense verdachte de fatale klap geeft, 26 seconden na die klap valt Robert neer. Daarmee staat het causale verband tussen het toegepaste geweld en de dood van Robert vast.
De officieren hebben in hun requisitoir benadrukt dat zij Robert vooral als slachtoffer zien. “Weliswaar maakte hij tot zijn dood deel uit van een van de groepen die openlijk geweld hebben gepleegd en heeft hij daar op enig moment een aandeel in gehad, maar vergeleken met de overige deelnemers was dat aandeel gering.”
Overigens hebben alle verdachten, zowel de Roemenen als de Voorthuizenaren, letsel opgelopen in de vechtpartij. De officieren daarover in hun requisitoir: “De beelden laten zien dat de vechtpartij vele momenten van geweld kende, zowel slaan en schoppen tegen staande - maar ook tegen inmiddels op de grond liggende personen. Het is onze stellige overtuiging dat ook andere deelnemers op enig moment het leven hadden kunnen laten of in elk geval ernstiger gewond hadden kunnen raken.”
De vijf mannen uit Voorthuizen werden in eerste instantie als getuigen gehoord. Later, na het bestuderen van de vele camerabeelden, werden zij aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging en zijn zij als verdachten gehoord. De drie Roemeense verdachten die na uitgebreid politieonderzoek werden geïdentificeerd, konden in oktober 2016 in Brussel worden aangehouden op verdenking van openlijk geweld met de dood ten gevolge.
Op basis van de beelden, getuigenverklaringen en de verhoren en de verklaringen van de verdachten ter zitting, zijn de individuele rollen van de verdachten van de vechtpartij duidelijk geworden. De officieren vorderden vrijspraak voor de 29-jarige verdachte uit Voorthuizen en voor de 29-jarige Roemeense verdachte omdat het OM niet heeft kunnen vaststellen dat zij een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan het geweld.
De 22-jarige Roemeense man acht het OM schuldig aan het plegen van openlijk geweld met de dood van Gerritsen ten gevolge. Tegen hem is een gevangenisstraf van drie jaar geëist.
De 25- jarige Roemeense verdachte acht het OM schuldig aan het openlijk geweld tegen Robert Gerritsen en het openlijk geweld tegen de overige vijf Voorthuizenaren. Tegen hem is een gevangenisstraf van zes maanden geëist
De Roemeense verdachten hebben zich op noodweer beroepen, maar daarvan is naar het oordeel van het OM geen sprake.
De officieren eisten tegen vier verdachten uit Voorthuizen (20, 27, 31 en 32 jaar oud) wegens de verdenking van openlijk geweld zes maanden voorwaardelijke celstraf met een proeftijd van twee jaar en een werkstraf 240 uur.
Uitspraak 18 september.