Acht jaar celstraf en TBS geëist voor dodelijk steekincident om autosleutel
Het OM heeft vanmiddag acht jaar gevangenisstraf en TBS met dwangverpleging geëist tegen een 24 jarige man. Hij wordt verdacht van het neersteken van een man uit Amstelveen (25) en een Amsterdammer (23) in een woning aan de Scherpenzeelstraat in Amsterdam Zuidoost. De Amsterdammer overleed aan zijn verwondingen. De verdachte beweert uit noodweer te hebben gehandeld. Het OM vindt dat ongeloofwaardig.
Aan de steekpartij ging een ruzie vooraf. Na een avondje stappen gingen beide slachtoffers in een geleaste Range Rover naar een feest in een woning aan de Scherpenzeelstraat. Daar hebben de verdachte en een vriend van hem in aanwezigheid van de Amstelvener een rondje in de auto gereden. Na het ritje was de sleutel van de auto zoekgeraakt. De Amstelvener kreeg hierover onenigheid met de verdachte en diens vriend.
Conflict escaleert
Volgens verklaringen van aanwezigen liep de ruzie snel op nadat de Amstelvener de vriendin van de verdachte bij de arm greep. De verdachte en de 25-jarige man uit Amstelveen hebben het conflict op een slaapkamer willen uitpraten, maar in plaats daarvan escaleerde de ruzie. Daarbij is de Amstelvener vier keer gestoken. Hij raakte zwaar gewond. De 23-jarige Amsterdammer die op het gestommel in de slaapkamer afkwam, werd in zijn buik gestoken en overleed aan zijn verwondingen.
Doodslag
De verdachte geeft toe de 25-jarige Amstelvener en zijn 23-jarige vriend op 10 juni 2017 in de woning te hebben gestoken. Hij zegt te hebben gehandeld uit noodweer omdat de twee hem zouden hebben aangevallen. Volgens de officier van justitie is echter niet komen vast te staan dat het voor de verdachte noodzakelijk was om beide mannen ter zelfverdediging te steken. De officier van justitie vindt de verklaringen van de verdachte op veel punten tegenstrijdig en ongeloofwaardig. Zo zouden getuigen hebben verklaard dat de verdachte kalm en rustig naar de slaapkamer is gegaan, terwijl hij zelf zegt bang en in paniek te zijn geweest. Het OM acht doodslag en poging doodslag bewezen.
Gedwongen behandeling
De verdachte is meermalen veroordeeld voor geweldsdelicten, onder meer bedreigingen en zware mishandelingen. Dit alles heeft niet gezorgd voor gedragsveranderingen. Volgens het OM is er meer nodig om ervoor te zorgen dat de verdachte zich kan handhaven in de maatschappij zonder te vervallen in de agressie die hij in toenemende mate laat zien. Die resocialisatie dient wat het OM betreft vanuit een gedwongen behandeling in het kader van TBS plaats te vinden. Dit is ook het advies dat deskundigen in 2015 hebben gegeven, toen de verdachte wel bereid was mee te werken aan een onderzoek door een psycholoog en psychiater.
Omkoping
Naast doodslag en poging doodslag verwijt het OM de verdachte ook een medewerker van de penitentiaire inrichting (PI) waar hij verblijft, te hebben laten omkopen. De PI-medewerker zou drugs en een mobiele telefoon voor de verdachte binnen de PI hebben gebracht. Hij zou hiervoor zijn betaald door de vriendin van de verdachte. Zowel de PI-medewerker als de vriendin zullen worden gedagvaard. Los van de strafeis van acht jaar en TBS eiste de officier van justitie een celstraf van zes maanden voor omkoping omdat de rechtbank beide zaken niet wilde samenvoegen.
De rechtbank doet over twee weken uitspraak.