OM eist tien jaar cel wegens aanval met ammoniak en mes

De officier van justitie in Amsterdam heeft vandaag een celstraf van tien jaar geëist tegen een 50-jarige vrouw uit Amsterdam die ervan verdacht wordt op 27 november 2016 een 44-jarige vrouw te hebben gestoken en met ammoniak te hebben aangevallen. Het OM heeft de verdachte poging moord en zware mishandeling met voorbedachten rade ten laste gelegd omdat ze de ammoniak en de steekmessen tevoren bij een bouwmarkt had gekocht en omdat ze het slachtoffer had opgewacht. Mogelijk heeft de verdachte vrouw uit wraak gehandeld: het slachtoffer zou de vriendin van haar vriend zijn of zijn geweest.

Het slachtoffer werd op 27 november 2016 aan het eind van de middag in flatgebouw Geldershoofd in Amsterdam-Zuidoost aangevallen. Uit beeldmateriaal, herkenningen door getuigen en telefoongegevens blijkt dat verdachte rond het tijdstip van de aanval aanwezig was in het flatgebouw. In een whatsappgesprek met een vriendin heeft de verdachte bovendien aangegeven wat ze van plan was te doen.

De verdachte heeft in het wilde weg met een mes op het gezicht en de hals van het slachtoffer ingestoken, nadat ze eerst het slachtoffer had verblind door ammoniak in haar ogen te gooien. De officier van justitie zei vandaag tijdens de zitting dat de foto’s in het dossier van net na het delict zo gruwelijk zijn dat zelfs ervaren rechercheurs moeite hadden ernaar te kijken. De forensisch arts heeft aangegeven dat als na de aanval niet snel was ingegrepen, mogelijk levensbedreigend bloedverlies was ontstaan.

De officier van justitie in haar requisitoir: “Verdachte is enkel en alleen gestopt omdat het slachtoffer na een worsteling verdachte van zich kon duwen, is opgestaan en gillend is weggevlucht. (-) Zij heeft op een ongekend wrede wijze haar liefdesrivale willen verminken, slechts haar eigen belang voorop gesteld en daarbij het risico op de dood van het slachtoffer willens en wetens aanvaard.”